19 mai 2022 | 19:10

OMS face anunțul pe care nimeni nu și-l dorea, acum la final de pandemie: de fapt, nimic nu s-a schimbat. Ce trebuie să știe oamenii

ACTUALITATE
OMS face anunțul pe care nimeni nu și-l dorea, acum la final de pandemie: de fapt, nimic nu s-a schimbat. Ce trebuie să știe oamenii

În ultima perioadă situația pandemică pare să se îmbunătățească, iar statele lumii au renunțat în mare parte la măsurile sanitare, foarte puține reguli continuând să se aplice acum, datorită scăderii numărului de cazuri. Deși aceasta e o veste bună, OMS ne strică toată bucuria și ne anunță că, practic, n-am învățat nimic în ultimul timp și aproape nimic nu s-a schimbat.

OMS se referă la faptul că, acum, după pandemia de coronavirus, omenirea nu este mai bine pregătită să facă față unei noi astfel de crize. Nu s-a schimbat nimic față de anul 2019 și acest lucru ar putea însemna că suntem cel puțin la fel de vulnerabili în fața unei noi amenințări sanitare.

Dacă ar veni o nouă pandemie, nu i-am face față mai bine

Chiar dacă experiența Covid-19 a fost una dură și a ținut mai bine de doi ani, se pare că omenirea nu a fost capabilă să învețe anumite lecții și să-și îmbunătățească capacitatea de răspuns la un astfel de moment.

Mai grav este că nu putem să știm niciodată când se poate abate asupra noastră un astfel de eveniment neplăcut și nici cât de agresiv ar fi acel agent patogen.

„Acum dispunem de exact aceleaşi instrumente şi de acelaşi sistem care existau în decembrie 2019 pentru a răspunde în faţa unei ameninţări pandemice. Şi aceste instrumente, pur şi simplu, nu sunt suficient de bune.

Dacă ar apărea ameninţarea unei noi pandemii în acest an, în anul următor sau peste doi ani, ne-am afla în mare parte în aceeaşi situaţie… sau în una chiar mai rea, ţinând cont de precara situaţie fiscală în care se găsesc multe ţări, dacă nu chiar cele mai multe dintre ele, în acest moment”, a declarat Helen Clark, cea care a semnat, alături de alți specialiști, cel mai recent raport al Comitetului Independent pentru Pregătire şi Reacţie în faţa Pandemiilor.

Totuși, deși în linii mari raportul critică reacția noastră la pandemie, în sensul în care nu am devenit mai prevăzători și mai bine pregătiți, sunt menționate și aspecte pozitive. Se pare că s-au înregistrat anumite progrese. Printre cele amintite de specialiști se vorbește despre decizia de a se înfiinţa un fond global separat pentru securitate sanitară în colaborare cu Banca Mondială.