ROBOR a depășit pragul psihologic de 5%, astfel atingând cea mai mare valoare din ultimii 9 ani, ceea ce înseamnă că ratele românilor la bănci vor fi din ce în ce mai mari.
În cazul în care ai credit la bancă, există o soluție prin care poți plăti rate cu până la 50% mai mici decât valorile din prezent. Dacă ai un contract de credit ipotecar, poți solicita băncii de la care ai făcut împrumutul să schimbe indicele de calcul al ratei, iar în loc de ROBOR treci IRCC.
În momentul de față, actuala valoare trimestrială a IRCC este de 1,86%. În ultima ședință BNR, noul indice a fost cotat la 4.05%, ceea ce înseamnă că nu a scăpat de majorare. Cu toate acestea, analiștii financiari sunt de părere că acesta va rămâne sub pragul la care este calculat zilnic ROBOR-ul.
Poate ai un credit Prima Casă. Ei bine, în această situație, schimbul de la ROBOR la IRCC se face doar cu acordul băncii. Pentru acest lucru va trebui să depui, la banca de unde ai contractat împrumutul, și să depui o refinanțare a creditului ipotecar.
Banca ar trebui să-ți răspundă în termen de 60 de zile, iar dacă întrunești condițiile necesare, ratele tale vor fi calculate luând în calcul noul indice. Asta înseamnă că ar trebui să plătești câteva sute de lei pe lună mai puțin.
Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a precizat că măsura privind amânarea ratelor la credite rămâne în continuare în analiză. Acesta i-a îndemnat pe români să se adapteze la oferta pieței.
„Rămâne în continuare în analiză. (…) Între timp, faptul că rămâne această măsură în analiză nu înseamnă că toţi, companii sau persoane fizice, să nu încercăm să ne refinanţăm creditele. Vă dau un exemplu foarte simplu: diferenţa între ROBOR şi IRCC. Am mai spus-o, o repet: ROBOR spune inflaţia viitoare şi vedem că el creşte, asta înseamnă că băncile se aşteaptă la o inflaţie de durată, IRCC spune inflaţia anterioară.
Vedem o diferenţă cam de 3,5 puncte procentuale la momentul acesta, poate greşesc, de trei puncte procentuale, între ROBOR şi IRCC. Nu costă pe nimeni nimic altceva decât a merge la bancă şi a-şi refinanţa un credit imobiliar sau ipotecar, a-l duce pe IRCC. Există o astfel de soluţie, există de altfel soluţii de restructurare a creditelor, până ajungem la amânare.
Pe de altă parte, de ce a rămas în analiză acest proiect este faptul că are un cost de finanţare destul de mare ulterior şi ar putea să fie puţin mai toxic pentru cel ce amână, în contextul în care nu am stabilizat inflaţia şi creşterea de dobânzi, pentru că la un moment dat, când vei plăti, vei plăti la o dobândă mult mai mare şi vei plăti şi acel capital amânat şi dobânzile amânate”, a explicat Adrian Câciu după ședința de guvern, potrivit Agerpres.
Acesta a adăugat, spunând că sistemul bancar este deschis și la refinanțări, chiar și la amânări voluntare în unele cazuri.