Toți pensionarii României să primească minimum 2.500 de lei pe lună: veste neașteptată pentru români

Toți pensionarii României să primească minimum 2.500 de lei pe lună: veste neașteptată pentru români

În contextul scumpirilor accelerate din ultima perioadă, revine în discursul public al liderilor politici tema pensiei minime care să se ridice la peste 2.000 de lei pe lună. Astfel, pensionarii de la noi din țară ar putea să-și permită un nivel de trai cât de cât decent.

Despre această variantă a vorbit recent însuși ministrul Muncii, Marius Budăi. Conform liderului politic, pensia minimă din România ar putea fi dublată, adică s-ar putea ajunge la pragul de 2.500 de lei, însă acest lucru se va întâmpla, punctează oficialul, când va fi implementată noua lege a pensiilor.

Această nouă lege ar urma să elimine inechitățile din sistemul public de pensii și să crească în mod real veniturile pensionarilor, mai ales pe cele foarte mici, care nici măcar nu oferă posibilitatea subzistenței.

Când vor primi pensionarii mai mulți bani în cont

Legea pensiilor nu va fi adoptată însă peste noapte, motiv pentru care autoritățile au în plan măsuri de sprijin pe termen scurt, dedicate persoanelor vârstnice vulnerabile din punct de vedere economic.

„O pensie decentă ar trebui să existe probabil, să fie undeva 2.500 de lei pensia minimă şi de acolo în sus să putem discuta de alt sistem de pensii, dar asta se va putea rezolva când vom implementa noua lege a pensiilor.

Până atunci, sigur că ne gândim ce mai putem să facem până la sfârşit de an pentru că inflaţia în Europa şi în lume are un avans considerabil.

Căutăm soluţii pentru a putea majora din acest an. Nu vreau să dau nicio speranţă pe care ulterior Guvernul nu o poată îndeplini.

Suntem conştienţi că necesităţile sunt mari şi că problemele în acestă perioadă sunt mult accentuate faţă de cum erau înainte de aparţia acestor crize, vorbim de criza pandemică, de criza preţurilor la energie, la alimente şi iată acum a mai venit şi acest război nedrept şi ne îndreptăm spre o altă criză”, a declarat Marius Budăi, la România TV.

În acest moment, seniorii României care beneficiază de pensie minimă de la stat câștigă o sumă infimă, dacă ținem cont de evoluția prețurilor la alimente și la facturi.

Ministrul precizează că din 2017 și până astăzi pensiile au crescut în jur de 50%. În februarie 2017 pensia minimă era undeva la 350 sau 400 de lei. Acum este 1.000 lei. Punctul de pensie era 871 lei, acum este 1.500 lei

Citește și: