„Războiul nu se va termina nici după semnarea tratatului de pace“. Negociatorul-șef al Ucrainei explică demersul discuțiilor cu Rusia

„Războiul nu se va termina nici după semnarea tratatului de pace“. Negociatorul-șef al Ucrainei explică demersul discuțiilor cu Rusia

Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, a declarat că războiul Rusia-Ucraina va continua și după semnarea tratatului de pace. Oficialul ucrainean a explicat, totodată, demersul discuțiilor cu delegația rusă, spunând că în prezent „se lucrează la un sistem de garanții de securitate pentru a preveni agresiunea rusă în viitor“. Mai multe detalii, în continuare.

„Războiul nu se va termina nici după semnarea tratatului de pace“

Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski și negociator-șef în discuțiile cu partea rusă, a afimat că încetarea imediată a focului și retragerea de urgență a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei reprezintă aspectele-cheie ale acordului de pace.

„Încetarea focului și retragerea imediată a trupelor ruse din teritoriile Ucrainei sunt aspectele-cheie ale acordului de pace. Nu există altă cale!“, a subliniat Podoliak.

Acesta a adăugat că „acordul asupra punctelor de discuție poate veni în câteva zile sau într-o săptămână și jumătate. În acest timp, ar trebui să ne apropiem de elaborarea unui acord de pace“.

Oficialul ucrainean a ținut să precizeze însă că armistițiul va permite doar încheierea fazei acute a războiului.

„Semnarea unui tratat de pace nu poate decât să pună capăt fazei acute a conflictului și să ne permită să ne îngropăm toți morții și să putem trece la reconstruirea țării. Dar mă îndoiesc că războiul se va termina pentru ucraineni. Și este clar că Rusia nu are nicio șansă să demonstreze undeva că, în afară de ea, altcineva este de vină pentru acest dezastru“, a declarat consilierul lui Zelenski.

Citește și: Cererile făcute de Ucraina și Rusia în cadrul negocierilor. Ce condiții pun pentru a ajunge la un acord de pace

Negociatorul-șef al Ucrainei explică demersul discuțiilor cu Rusia

Negociatorul-șef în discuțiile cu Rusia a mai precizat că „negocierile sunt un proces la scară largă, la care nu participă doar Rusia și Ucraina. Participă și partenerii noștri, inclusiv Polonia“.

„La urma urmei, nu trebuie doar să semnăm un acord, vrem să dezvoltăm un mecanism specific care să ne garanteze securitatea în viitor“, a subliniat Mihailo Podoliak.

„Statele străine sunt cele care vor garanta îndeplinirea condițiilor și securitatea Ucrainei în viitor“, a continuat el, menționând că „va fi un document care va descrie în detaliu procedura, în cazul agresiunii repetate de către Rusia“.

„Aceasta a fost solicitarea președintelui Zelenski și poate deveni baza pentru crearea unui sistem de securitate complet nou în Europa“, a concluzionat șeful Biroului Prezidențial de la Kiev.

Citește și: