17 mai 2022 | 19:12

Ucraina nu mai negociază cu Rusia. Ministerul rus de Externe confirmă retragerea Kievului din discuții

ULTIMA ORĂ
Ucraina nu mai negociază cu Rusia. Ministerul rus de Externe confirmă retragerea Kievului din discuții

O nouă sesiune de negocieri ruso-ucrainene va avea loc astăzi, de această dată prin videoconferință, „pentru a face un rezumat al rezultatelor preliminare“, a confirmat duminică seara Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Un deputat care face parte din declarația rusă a declarat că se văd „progrese semnificative“ de la începutul negocierilor și până acum. Mai multe detalii, în paragrafele următoare.

O nouă rundă de negocieri Rusia-Ucraina

Update 17 mai, ora 19.06. Discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina au căzut. Kievul s-a retras din procesul de negocieri, a declarat viceministrul rus de Externe, Andrei Rudenko. Potrivit acestuia, negocierile nu mai sunt purtate „sub nicio formă”.

UPDATE 22 martie – Președintele Zelenski a declarat că orice fel de compromis în negocierile cu Rusia va fi supus la vot prin referendum

„Am explicat-o pentru toate grupurile de negocieri: atunci când vorbiţi despre toate aceste schimbări (ce vor figura într-un eventual acord, n.r.), şi ele pot fi istorice, (…) noi le vom supune unui referendum“, a spus Zelenski pentru site-ul de ştiri Suspilne.

„Poporul va trebui să se pronunţe asupra unor forme de compromis. Iar în ce vor consta ele (compromisurile) ţine de discuţiile noastre cu Rusia“, a continuat Zelenski.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că încă sunt progrese de făcut în negocieri pentru a putea fi realizată o întâlnire față în față între Vladimir Putin și Zelenski.

„Trebuie să folosim orice format, orice șansă, pentru a avea posibilitatea de a negocia, de a vorbi cu președintele rus Vladimir Putin“, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru CNN.

Thomas-Greenfield spune că șansele pentru un acord sunt mici.

„Am susținut negocierile pe care președintele Zelenski le-a încercat cu rușii – și folosesc cuvântul încercat pentru că negocierile par a fi unilaterale, iar rușii nu s-au înclinat spre nicio posibilitate pentru o soluție negociată și diplomatică“, a spus ea.

UPDATE 10:00 – Zelenski este pregătit să discute cu Putin, dar cu o condiție. Ce compromis nu e dispus să facă

Președintele Volodimir Zelenski a declarat duminică că este pregătit să negocieze cu liderul rus, Vladimir Putin, însă a avertizat că, dacă orice tentativă de negociere eșuează, aceasta ar putea însemna că lupta dintre Rusia și Ucraina va duce la „un al treilea război mondial“, relatează CNN.

De asemenea, președintele ucrainean a vorbit și despre ce compromisuri nu este dispus să facă pentru un acord de pace cu Rusia.

„Sunt pregătit pentru negocieri cu el. Am fost pregătit în ultimii doi ani. Și cred că fără negocieri, nu putem pune capăt acestui război“, a afirmat Zelenski.

„Dacă există doar 1% șansă ca noi să oprim acest război, cred că trebuie să profităm de această șansă. Trebuie să facem asta. Vă pot spune despre rezultatul acestor negocieri – în orice caz, pierdem oameni zilnic, oameni nevinovați pe teren“, a mai spus el.

„Forțele ruse au venit să ne extermine, să ne omoare. Și putem demonstra demnitatea poporului nostru și a armatei noastre, că suntem capabili să dăm o lovitură puternică, suntem capabili să ripostăm. Dar, din păcate, demnitatea noastră nu va menține oamenii în viață. Deci, cred că trebuie să folosim orice format, orice șansă pentru a avea o posibilitate de negociere, posibilitate de a vorbi cu Putin. Dar dacă aceste încercări eșuează, asta ar însemna că acesta este al treilea război mondial“, a completat președintele ucrainean.

Liderul de la Kiev a precizat însă că Ucraina nu poate compromite „integritatea sa teritorială“ în negocierile cu Moscova. Potrivit acestuia, există anumite „compromisuri“ pe care țara sa nu le poate face.

„Există compromisuri pentru care nu putem fi pregătiți ca stat independent“, a spus Zlenski.

„Orice compromisuri legate de integritatea noastră teritorială și suveranitatea noastră, iar poporul ucrainean a vorbit despre asta, nu i-au întâmpinat pe soldații ruși cu un buchet de flori, i-au întâmpinat cu curaj, i-au întâmpinat cu arme în mâini“, a adăugat el.

Zelenski a mai spus de asemenea că Rusia „nu poate să obțină cu forța grația cetățenilor unei alte țări“.

UPDATE 21 martie – Negocierile se reiau astăzi, iar președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, propune Israelul drept „loc potrivit“ 

Președintele Volodimir Zelenski a declarat ieri că Ierusalimul este „locul potrivit“ pentru discuțiile de pace cu Rusia, sugerând că acolo ar putea avea loc o nouă rundă de negocieri. Potrivit liderului de la Kiev, Israelul face multe eforturi pentru a organiza discuţii de pace la nivel înalt între Ucraina şi Rusia.

După ce s-a adresat parlamentului israelian, în intervenţia sa video zilnică către ucraineni, Zelenski a afirmat că prim-ministrul Naftali Bennett încearcă să acţioneze ca un intermediar între cele două țări aflate în război.

„Desigur, Israelul are interesele sale, strategia sa de a-şi proteja cetăţenii. Înţelegem totul“, a spus Zelenski.

„Prim-ministrul Israelului, domnul Bennett, încearcă să găsească o modalitate de a organiza discuţii. Şi suntem recunoscători pentru asta. Suntem recunoscători pentru eforturile lui, astfel încât mai devreme sau mai târziu vom începe să avem discuţii cu Rusia, eventual la Ierusalim. Este locul potrivit pentru a găsi pacea. Dacă este posibil“, a continuat președintele Ucrainei.

În ultima săptămână, premierul Naftali Bennett şi-a intensificat eforturile de a aduce Rusia și Ucraina împreună, vorbind în repetate rânduri atât cu Volodimir Zelenski, cât şi cu Vladimir Putin.

UPDATE 18 martie – Cererile negociate de Rusia și Ucraina pentru a ajunge la un acord

Discuțiile dintre Rusia și Ucraina prin videoconferință continuă, iar declarațiile venite de la delegațiile ucraineană și rusă nasc așteptări pe măsură. Iată care sunt cererile părţilor aflate pe masa negocierilor, potrivit publicației Hurriyet, citată de g4media.ro.

Cererile Ucrainei 

  1. Rusia să nu dicteze precondiţii la negocieri. Discuţiile să se desfăşoare în cadrul prevederilor dreptului internaţional ca între două ţări suverane şi independente;
  2. În cazul în care se ajunge la un acord în cadrul negocierilor, primul articol să se refere la încetarea agresiunii începute la 24 februarie;
  3. Să-şi retragă militarii de pe teritoriul ucrainean;
  4. În cazul în care Ucraina va renunţa să devină membră NATO, ţările terţe să devină ţări garante pentru securitatea Ucrainei. Dintre ţările garante cel puţin una să deţină arme nucleare;
  5. Integritatea teritorială a Ucrainei nu poate fi subiect de negociere;
  6. În schimbul renunţării la aderarea la NATO, Ucrainei să i se recunoască dreptul de a deţine propria forţă armată, precum Austriei sau Elveţiei.

Cererile Rusiei 

  1. Ucraina să adauge un articol în Constituţie în care să se prevadă că nu va deveni niciodată membră NATO şi că va rămâne o ţară neutră;
  2. Ucraina să recunoască independenţa celor două republici separatiste din regiunea Donbas, Donetsk şi Luhansk, care au decis în anul 2014 să se separe;
  3. Recunoaşterea Crimeei ca fiind teritoriu rusesc, teritoriu anexat în 2014 de Rusia prin forţa armată;
  4. Anularea tuturor legilor prin care se încalcă drepturile minorităţii ruse din Ucraina;
  5. Acceptarea limbii ruse ca a doua limbă oficială în Ucraina;
  6. Ucraina să nu găzduiască pe teritoriul său arme care ar reprezenta o ameninţare la adresa Rusiei şi să nu desfăşoare arme de atac în urma semnării unor acorduri bilaterale cu terţe ţări.

Cererile legitime şi ilegitime ale părţilor

  1. Rusia nu doreşte ca Ucraina să adere la NATO. În 1991, când se semnau acordurile privind destrămarea URSS şi Ucraina îşi câştiga independenţa, a fost introdus în Constituţie un articol care prevedea că Ucraina nu va face parte din nicio alianţă militară. În anul 2014, în urma revoluţiei „Maidan“, acel articol a fost anulat de către noua conducere pro-occidentală şi a fost adăugat unul care prevedea aderarea la Alianţa Nord-Atloantică;
  2. Rusia susţine că „a lansat această operaţiune pentu a scăpa de genocid populaţia din Donbas“. După ce în 2014, regiunile Luhansk şi Donetsk şi-au declarat independenţa faţă de Ucraina, aici au avut loc confruntări. Din 2015 şi până în prezent au existat propuneri pentru adoptarea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate a Naţiunilor Unite pentru desfăşurarea de trupe de menţinere a păcii în Donbas. Proiectul de rezoluţie s-a aflat de cel puţin 10 ori pe ordinea de zi a Consiliului de Securitate a Naţiunilor Unite, însă a întâmpinat veto-ul Rusiei;
  3. Rusia susţine că Ucraina este condusă de naţionalişti extremişti. Unul dintre primele decizii adoptate de noua conducere în anul 2014 a fost interzicerea folosirii limbii ruse în instituţiile publice;
  4.  Rusia susţine că „În urma unui referendum, Crimeea a decis să se alăture Rusiei“. Înaintea referendumului, zeci de mii de soldaţi ruşi nepurtând uniforma militară au ocupat peninsula. Referendumul s-a desfăşurat sub ameninţarea armelor.

UPDATE 14:30 – Peskov: Kremlinul este gata să lucreze „non-stop“

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat joi că discuţiile dintre Rusia şi Ucraina urmează să continue azi, delegația rusă fiind pregătită să lucreze „non-stop“.

„(Negocierile) urmează să continue astăzi. Nu ştiu dacă sunt în desfăşurare, dar ar trebui să continue cu privire la anumite domenii astăzi“, a spus, joi, Peskov într-o conferinţă de presă.

„Delegaţia condusă de (consilierul prezidenţial Vladimir) Medinski şi care cuprinde experţi din agenţiile din domeniile respective este pregătită să lucreze non-stop şi demonstrează această disponibilitate“, a adăugat el.

„Din păcate, nu vedem o implicare similară din partea delegaţiei ucrainene“, este de părere Peskov.

UPDATE 17 martie – Negocierile Rusia-Ucraina progresează. Kievul însă rămâne sceptic

Cele două țări aflate în război au înregistrat progrese importante asupra unui plan care conține clauze referitoare la un armistițiu și retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, dacă Administrația de la Kiev acceptă neutralitatea militară. Oficialii ucraineni continuă însă să fie sceptici, afirmă surse citate de cotidianul Financial Times.

Discuțiile pe baza acestui proiect au început luni. Planul conține 15 clauze privind renunţarea de către Ucraina la ambiţia aderării la NATO, garanţii că nu vor exista baze militare sau capabilităţi ofensive pe teritoriul Ucrainei în schimbul protecţiei oferite de aliaţi precum Statele Unite, Marea Britanie şi Turcia, mai spun sursele citate.

Totuși, există și obstacole în negocieri, cum ar fi caracterul garanţiilor de securitate oferite Ucrainei de Occident şi acceptarea acestora de către Rusia, precum și statutul teritoriilor est-ucrainene ocupate de Rusia sau de insurgenţi proruşi în 2014.

UPDATE 17:20 – Rusia susține că anumite părți ale unui posibil acord de pace sunt aproape de a fi convenite

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că unele formulări pentru un acord cu Uraina sunt aproape de a fi convenite, un statut neutru pentru Kiev fiind analizat „serios“.

Totodată, acesta a ținut să precizeze că nu vede niciun semn că SUA ar fi interesate de rezolvarea conflictului în curs. Potrivit lui, Statele Unite au un rol decisiv în definirea poziției autorităților ucrainene, dar „azi nu vedem niciun interes din partea SUA în ceea ce privește o rezolvare rapidă a acestui conflict“.

La rândul său, negociatorul rus Vladimir Medinsky a declarat agenției de presă Interfax că discuțiile cu Ucraina sunt „dificile“ și „lente“, dar Rusia își dorește „sincer“ pacea cât mai curând posibil.

„Negocierile sunt dificile și merg încet. Ne-am dori, desigur, ca totul să se întâmple mult mai repede. Aceasta este o dorință sinceră a părții ruse. Vrem să ajungem la pace cât mai curând posibil“, a spus Medinsky.

„Avem nevoie de o Ucraina pașnică, liberă, independentă, neutră – nu membru al blocurilor militare, nu membru al NATO“, a adăugat el.

UPDATE 12:15 – Lavrov: Negocierile de pace cu Ucraina nu sunt uşoare

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că negocierile de pace cu Ucraina „nu sunt ușoare“, adăugând însă că există speranțe în ceea ce privește un compromis, relatează Reuters.

„Mă ghidez după evaluările făcute de negociatorii noştri. Ei spun că negocierile nu sunt uşoare din motive evidente. Dar există oarece speranţe de a ajunge la un compromis“, a afirmat Lavrov într-un interviu acordat postului de ştiri RBC.

Acesta a subliniat că negociatorii sunt aproape de a conveni asupra formulării unor acorduri, luându-se „serios“ în considerare un statut de neutralitate pentru Kiev.

Şeful diplomaţiei ruse a ținut însă să precizeze că mai sunt şi alte chestiuni importante de discutat, printre care folosirea limbii ruse în Ucraina şi libertatea de exprimare.

UPDATE 16 martie – Zelenski: Negocierile de pace sună mai „realist“

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că negocierile de pace sună mai „realist“, însă e nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la un acord, transmite Reuters. Declarația liderului de la Kiev vine în contextul în care cinci oameni au murit în atacurile aeriene rusești din capitala Kiev, iar numărul refugiaților a ajuns la 3 milioane.

„Întâlnirile continuă şi, sunt informat, poziţiile din timpul negocierilor sună deja mai realist. Dar mai este nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei“, a spus Zelenski.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este încă prea devreme pentru a spune cum vor progresa discuțiile.

UPDATE 14:50 – Negocierile au fost reluate

Negocierile sunt „deja în curs“, a transmis David Arakhamia, membru al delegației ucrainene, șeful fracțiunii parlamentare Servitorul Poporului, într-un comentariu pentru publicația Ukrayinska Pravda.

Până acum, membrii delegației ucrainene s-au abținut să facă prea multe comentarii.

„Comunicarea este dificilă, dar continuă“, a spus Mykhailo Podoliyak, un consilier ucrainean al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Motivul dezacordului este că partidele au sisteme politice foarte diferite. Ucraina este un dialog liber în societate și un consens obligatoriu. Rusia este o suprimare a propriei sale societăți“, a adăugat Podoliyak.

UPDATE 15 martie – Discuțiile dintre Rusia și Ucraina se reiau astăzi

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că discuțiile de pace cu Rusia (a patra rundă) se reiau astăzi în Turcia, transmite BBC.

Liderul de la Kiev a informat pe Facebook că discuțiile au mers „destul de bine“, „dar să vedem. Vor continua mâine“, a spus el.

Zelenski a mai precizat că forţele ucrainene au putut ajuta luni 3.806 de persoane să fugă din regiunile Luhansk şi Kiev. Totodată, un convoi de 100 de tone de provizii a rămas blocat în Berdiansk, neputând ajunge în oraşul-port asediat Mariupol.

Președintele ucrainean a mai spus că trupele ruse sunt „confuze“ și „nu se aşteptau la o asemenea rezistenţă“ din partea Ucrainei.

„Ei fug de pe câmpul de luptă. Renunţă la echipamente“, a susținut el.

„Luăm trofee şi le folosim pentru a proteja Ucraina. Astăzi, trupele ruse reprezintă, de fapt, unul dintre furnizorii de echipamente pentru armata noastră. Nu şi-au putut imagina un astfel de coşmar“, a completat Zelenski.

Volodimir Zelenski a ținut, de asemenea, să le mulțumească civililor ruși care au ieșit în stradă la proteste, încercând să răspândească adevărul despre război. Totodată, acesta i-a mulțumit personal unei protestatare care a susţinut un mesaj împotriva războiului, luni, chiar în timpul ştirilor de la Channel One.

UPDATE 17:20 – Zelenski evocă „negocieri foarte dificile“

A patra rundă de negocieri între Rusia și Ucraina a fost „foarte dificilă“, a anunțat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care preconizează un bilanţ al acesteia luni seara, relatează AFP.

„Trebuie să ne ţinem binem şi să ne batem pentru a ajunge la o pace pe care ucrainenii o merită, o pace cinstită, cu garanţii de securitate pentru statul nostru, pentru poporul nostru. Şi pentru a le pune în scris, prin negocieri, nişte negocieri dificile“, afirmă liderul de la Kiev într-o înregistrare video.

„Rusia continuă să ne distrugă infrastructurile, continuă să ne bată oraşele. Însă vom restaura fiecare stradă, fiecare oraş, fiecare casă, apartament al fiecărui ucrainean“, declară acesta.

În înregistrarea video postată pe Instagram, Zelenski a denunțat din nou invazia rusă în țara sa.

„Rusia este o ameninţare la adresa felului nostru de viaţă“, „sufocarea Ucranei din punct de vedere economic, acesta este unul dintre scopurile pe care Rusia le urmăreşte“, spune el.

„În a 19-a zi de război, forţele noastre armate se ţin bine. Ruşii nu ştiu unde că caute ajutor“, a mai declarat Zelenski.

Acesta a adresat, totodată, un scurt mesaj naţiunii ucrainene, pe care o îndeamnă să nu lase armele.

„Acum, că ocupanţii sunt în continuare pe pământul nostru, trebuie să-i batem, cât de bine putem“, îndeamnă președintele ucrainean.

„Vânaţi-i imediat. Apăraţi oraşele, apăraţi satele. Pentru a apăra fiecare metru pătrat al pământului nostru şi fiecare parte a inimii noastre, inima ucraineană. Sufletul ucrainean. Să ne ajutăm unii pe alţii! Să ne ajutăm! Şi să apărăm statul! Împreună om învinge!“, mai îndeamnă șeful statului.

UPDATE 17:15 – A patra rundă de negocieri s-a încheiat 

Negocierile ruso-ucrainene prin videoconferință au intrat în „pauză tehnnică“, după mai bine de trei ore de discuții. Echipele de negociere ale celor două țări au dialogat astăzi pentru a patra oară de când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie.

Discuțiile vor fi reluate însă mâine, a anunțat Mihailo Podoliak, negociatorul ucrainean, pe Twitter. De precizat că rezultatele discuțiilor de azi nu au fost comunicate.

„A fost luată o pauză tehnică de la negocieri până mâine. Negocierile continuă“, a transmis oficialul pe Twitter.

UPDATE 13:55 – Kievul urmează să ceară un armistițiu „imediat“

Poziția Kievului a rămas neschimbată, a declarat unul dintre negociatorii din partea Ucrainei, Mihailo Podoliak. Astfel, înainte de orice dialog privind relaţiile viitoare cu Rusia, trebuie încheiat un armistiţiu.

În acest sens, consilierul preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a difuzat un mesaj, cu o înregistrare video ataşată.

„Negocieri. Runda a 4-a. Despre pace, încetarea focului, retragerea imediată a trupelor și garanţii de securitate. Discuţie grea“, a scris el, fiind de părere că Rusia „încă are iluzia că 19 zile de violenţe împotriva oraşelor (ucrainene) paşnice este strategia corectă“.

UPDATE 13:45 – Ucraina: Negocierile cu Rusia au ca principale obiective armistițiul, retragerea trupelor și garanțiile de securitate

A patra rundă de negocieri ruso-ucrainene, programată pentru astăzi prin videoconferință, are ca obiective principale încetarea focului, retragerea trupelor şi garanţiile de securitate, spun oficialităţi de la Kiev citate de Reuters.

Ora prevăzută pentru începerea dialogului era 10:30 (8:30 GMT), potrivit anunțului făcut de Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne.

Știrea inițială

Rusia și Ucraina se așează din nou la masa negocierilor, după o a treia rundă de discuții eșuată, în care nu s-a ajuns la un acord de pace.

Noua sesiune de negocieri va avea loc astăzi, a anunțat duminică seara Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, transmite AFP.

„Luni va avea loc o sesiune de negocieri pentru a face un rezumat al rezultatelor preliminare ale discuţiilor“, a scris acesta pe contul de Twitter.

Cu puțin timp înainte, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, anunțase la rândul său că acest schimb de opinii va avea loc prin videoconferință.

„Negocierile continuă fără întrerupere prin videoconferinţă. Grupurile de lucru lucrează în mod constant. Un număr mare de probleme necesită o atenţie constantă“, a înștiințat Mihailo Podoliak.

Citește și: A treia rundă de negocieri Rusia-Ucraina s-a terminat. Ce au convenit delegațiile

„Vedem progrese semnificative“

Duminică, un negociator rus a apreciat că discuțiile progresează, în general.

„Dacă comparăm poziţia celor două delegaţii între începutul negocierilor şi acum, atunci vedem progrese semnificative“, a spus Leonid Sluţki, un deputat care făcea parte din delegaţia rusă care s-a întâlnit recent cu partea ucraineană în Belarus.

„Aşteptarea mea personală este ca acest progres va duce foarte curând la o poziţie comună între cele două delegaţii şi la semnarea unor documente“, a completat el, citat de agenţiile ruse de presă.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina pe 24 februarie, în Belarus au avut loc trei runde de negocieri ruso-ucrainene. În principal, acestea s-au concentrat pe crearea de coridoare umanitare pentru civili.

Joi, când a avut loc ultima discuție dintre miniştrii de Externe rus, Serghei Lavrov, şi ucrainean, Dmitro Kuleba, aceștia au părăsit Turcia fără a anunța progrese tangibile, însă au afirmat că cele două țări sunt dispuse să continue dialogul în ciuda divergențelor.

Negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak a repetat duminică pe Twitter că Rusia a încetat să mai lanseze „ultimatumuri“ Ucrainei, ba chiar a început să „asculte cu atenție“ propunerile Kievului.

Totodată, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reiterat sâmbătă că Moscova a adoptat o abordare „fundamental diferită“ în ceea ce privește negocierile.