02 mart. 2022 | 11:57

Războiul cibernetic continuă: un instrument de cartografiere ucrainean a fost scos offline de un atac DDoS

ACTUALITATE
Războiul cibernetic continuă: un instrument de cartografiere ucrainean a fost scos offline de un atac DDoS

Liveuamap, un instrument pe care jurnaliştii şi organizaţiile de asistenţă l-au folosit pentru a urmări conflictul din Ucraina, a fost ţinta unui atac DDoS, care a durat aproximativ 18 ore, potrivit The New York Times.

Site-ul a fost fondat în 2014 de jurnaliști ucraineni și dezvoltatori de software și operează în principal în țara din Europa de Est. La ora 12:48 ET, ieri, Liveuamap a declarat că site-ul său revine încet online cu ajutorul Cloudflare. Aplicația mobilă a companiei încă se confrunta cu unele probleme la momentul respectiv.

Nu este clar cine s-a aflat în spatele atacului. În perioada premergătoare invaziei de joi, Ucraina a acuzat Rusia pentru o serie de atacuri cibernetice care au afectat zeci de site-uri web guvernamentale.

Liveuamap, dat jos de un atac DDoS

De atunci, țara a apelat la o „armată IT” de voluntari internaționali pentru a perturba site-urile web ale guvernului rus. În același weekend, Anonymous și-a revendicat responsabilitatea pentru un atac DDoS pe site-ul web al Ministerului Apărării al Rusiei.

Ucraina recrutează voluntari internaționali pentru a efectua atacuri cibernetice împotriva Rusiei. Sâmbătă după-amiază, Mykhailo Fedorov, ministrul transformării digitale a țării, a postat pe Twitter pentru a anunța că formează o „armată IT” pe Telegram.

„Vor fi sarcini pentru toată lumea”, a spus el. „Continuăm să luptăm pe frontul cibernetic”.

La momentul actual, canalul are peste 26.000 de abonați. Într-o postare, tradusă în engleză de The New York Times, guvernul ucrainean îndeamnă oamenii „să folosească orice vector de atacuri cibernetice și DDoS” asupra unei varietăți de ținte rusești.

De asemenea, într-o postare separată, țara face apel la oameni să raporteze canalele YouTube care postează conținut pro-rus, cu intenția de a le elimina. Acest apel la acțiune a venit cam în aceeași perioadă în care YouTube a declarat că le interzice temporar Russia Today și alte canale afiliate la Kremlin să obțină venituri din reclame pe platformă.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele