06 iun. 2022 | 12:29

Răspunsul SUA și Coreea de Sud, după demonstrația de forță făcută de Kim Jong Un

ULTIMA ORĂ
Răspunsul SUA și Coreea de Sud, după demonstrația de forță făcută de Kim Jong Un

Armata americană și cea sud-coreeană au testat luni opt rachete balistice, egalând testele de armament efectuate de Coreea de Nord cu o zi înainte, într-o demonstrație de forță severă care marchează înăsprirea liniei față de Pyongyang.

SUA și Coreea de Nord, răspuns pentru testele cu rachete făcute de Coreea de Nord

Forțele americane din Coreea și armata sud-coreeană au tras o rachetă americană și șapte rachete sud-coreene spre est în mare pentru a demonstra capacitatea țărilor de a „răspunde rapid la evenimente de criză”, a declarat luni armata americană.

Duminică, Coreea de Nord a lansat opt rachete cu rază scurtă de acțiune, în timp ce continuă să construiască și să testeze noi arme pentru a eluda sistemele de apărare antirachetă existente.

A fost cea de-a 18-a rundă de lansări de rachete numai în 2022. Pyongyang a efectuat un număr fără precedent de teste, în conformitate cu planul de cinci ani al liderului Kim Jong Un pentru acest program.

Vizita lui Biden la Seul prezintă poziții înăsprite față de Coreea de Nord

„Tragerea combinată Coreea de Sud-SUA a rachetelor sol a demonstrat capacitatea și postura de a lansa lovituri de precizie imediate la originea provocărilor, chiar dacă Coreea de Nord lansează rachete din diverse locații”, a declarat luni Statul Major al Coreei de Sud.

Răspunsul de luni al Statelor Unite și al Coreei de Sud subliniază intenția țărilor de a acționa în același ritm față de testele cu rachete ale Coreei de Nord – o schimbare de la învestirea noului președinte conservator al Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, care a promis să adopte o abordare mai fermă față de Nord decât predecesorul său,

„Chiar și în acest moment, amenințările nucleare și cu rachete ale Coreei de Nord devin tot mai sofisticate”, a declarat luni Yoon. „Programele nucleare și de rachete ale Coreei de Nord ajung la nivelul de a amenința nu numai pacea în Peninsula Coreeană, ci și în Asia de Nord-Est și în lume”.

Armata americană și armata sud-coreeană au lansat rachete sol-sol din sistemul tactic de rachete al armatei (ATACMS) din provincia sud-coreeană Gangwon, situată în nord-estul țării, lansând opt rachete într-o perioadă de 10 minute începând cu ora 4:45 a.m., a declarat armata sud-coreeană.

Coreea de Nord a tras duminică opt rachete balistice suspecte spre est în ocean într-o perioadă de 35 de minute începând cu ora 9:08 a.m. din patru locații, a declarat armata sud-coreeană.

Ca răspuns, Forțele de autoapărare ale Japoniei au desfășurat duminică un exercițiu militar comun cu Statele Unite. Ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi, a declarat că acțiunile Coreei de Nord „nu pot fi tolerate”.

Coreea de Nord nu a publicat încă informații despre ultima sa lansare. Țara izolată a întrerupt publicarea regulată a informațiilor despre testele sale de rachete în ultimele săptămâni.

Săptămâna trecută, armatele americană și sud-coreeană au desfășurat un exercițiu naval de trei zile în apele internaționale din largul Okinawa, cu scopul de a consolida răspunsul aliaților la ambițiile crescânde de înarmare ale Coreei de Nord, a declarat armata sud-coreeană.