Situație disperată în Coreea de Nord din cauza COVID. Sunt 1,72 de milioane de cazuri pozitive. Armata intervine pe străzi

Situație disperată în Coreea de Nord din cauza COVID. Sunt 1,72 de milioane de cazuri pozitive. Armata intervine pe străzi

Coreea de Nord este în pragul catastrofei Covid-19, avertizează experții. Varianta Omicron a noului coronavirus face ravagii aici. În doar câteva zile, cazurile pozitive au explodat. Bilanțul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 1,72 de milioane! Situația gravă a determinat guvernul de la Phenian să scoată armata pe străzi. Militarii se află în toate farmaciile din capitală şi au început să furnizeze medicamente în cadrul unui serviciu propus 24 de ore din 24.

Situație strigătoare la cer în Coreea de Nord. COVID face ravagii în rândul populației

Liderul suprem Kim Jong-un dă vina pe neglijenţa şi indolenţa funcţionarilor pentru agravarea epidemiei de coronavirus în Coreea de Nord, potrivit presei oficiale. Numărul de noi cazuri COVID a depăşit deja 1,7 milioane. Prezidând o reuniune a partidului aflat la putere, dictatorul a declarat că există „o lipsă de maturitate în capacitatea statului de a face faţă crizei” şi a criticat „atitudinea non-pozitivă, lipsa de energie şi inactivitatea înalţilor responsabili ai statului”.

Cazurile au explodat

Autoritățile nord-coreene au înregistrat, marți seara, 232.880 de noi cazuri de „febră”, ceea ce majorează bilanţul total la 1,72 de milioane de îmbolnăviri şi 62 de decese.

Kim a promis că va trezi „întregul partid precum un vulcan activ”, pentru a stăvili răspândirea virusului. După ce Coreea de Nord a anunţat primul caz de COVID-19, joia trecută, președintele țării a preluat personal conducerea în lupta împotriva coronavirusului, care, potrivit lui, provoacă „mare bulversare” în națiunea sa. Acesta a ordonat un lockdown naţional strict, populaţia nefiind vaccinată, şi a trimis armata pe străzi, pentru a ajuta la lupta împotriva epidemiei.

Semnal tras de OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este îngrijorată de situația provocată de varianta Omicron asupra populaţiei nevaccinate a Coreei de Nord, reiterându-şi oferta de asistenţă, de la vaccinuri până la echipamente medicale. Deocamdată, Phenianul pare să nu fi avut vreo reacție la aceste apeluri.

Sistemul de sănătate din această țară asiatică este precar. Spitalele sunt slab echipate, cu puţine unităţi de terapie intensivă. Potrivit experţilor, Coreea de Nord nu dispune de tratamente împotriva SARS-COV-2 şi nu are capacităţi pentru a-şi testa populaţia.

Armata distribuie medicamente

Explozia de noi cazuri din ultimul timp a făcut ca armata nord-coreeană să intensifice distribuţia de medicamente. Sute de membri ai serviciilor Armatei Populare, în uniforme de camuflaj, s-au adunat în capitala Phenian. Militarii au mers „în toate farmaciile din oraş şi au început să furnizeze medicamente în cadrul unui serviciu nonstop”, a declarat KCNA.