04 mai 2022 | 09:15

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică spre est. Este al zecelea test făcut anul acesta

ULTIMA ORĂ
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică spre est. Este al zecelea test făcut anul acesta

Coreea de Nord își continuă șirul lung de lansări a rachetelor bastilice. Autoritățile sud-coreene spun că țara vecine a lansat, miercuri, un ”proiectil neidentificat”. Coreea de Nord a făcut cel puţin zece astfel de teste, de la începutul lunii ianuarie.

Un nou proiectil, lansat de Coreea de Nord!

În luna martie, autoritățile din Coreea de Nord au lansat o rachetă balistică intercontinentală pentru prima dată după 2017. La finalul lunii martie, Kim Jong Un promitea că țara pe care o conduce va avea o putere militară ”redutabilă” şi imparabilă. Anunțul a fost făcut de liderul nord-coreean la câteva zile după testul cu cea mai puternică rachetă efectuat vreodată de Phenian.

Pe 25 martie, Coreea de Nord lansase o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) cu rază lungă de acţiune. Racheta lansată se numește Hwasong-17, și fusese supranumită „racheta monstru” de către analişti.

Vom continua să ne urmăm obiectivul de consolidare a capacităţilor de apărare naţională şi să dezvoltăm mai multe mijloace puternice de a lovi. Doar atunci când cineva este echipat cu capacităţi de lovire formidabile, cu o putere militară copleşitoare care nu poate fi oprită de nimeni, poate preveni un război, poate garanta securitatea ţării şi poate conţine şi pune sub control toate ameninţările şi şantajele imperialiştilor”, a declarat Kim Jong Un.

Proiectilul lansat la sfârșitul lunii martie ar fi zburat pe o distanţă mai lungă şi la o altitudine mai mare decât precedentele ICBM testate până acum de Coreea de Nord, una dintre țările dotate cu arma nucleară.

„Analizele noastră arată că racheta balistică a zburat timp de 71 minute şi a căzut la ora 15.44 (06.44 GMT) în zona economică exclusivă, în Marea Japoniei, la circa 150 km vest de peninsula Oshima, de pe insula nordică Hokkaido. Având în vedere că racheta balistică a zburat de această dată la o altitudine de peste 6.000 km, ceea ce este mult mai sus decât (racheta) ICBM Hwasong-15 care a fost lansată în noiembrie 2017, noi credem că aceasta de astăzi este o nouă ICBM”, a declarat numărul doi din Ministerul Apărării, Makoto Oniki, potrivit căruia ar putea fi vorba despre o rachetă balistică intercontinentală.

Testele nucleare şi de rachete cu rază lungă de acţiune au fost blocate în perioada în care Kim Jong Un şi fostul preşedinte american Donald Trump au purtat convorbiri diplomatice.