Avertisment pentru SUA, la puțin timp după ce Biden a plecat din regiune. Coreea de Nord a lansat trei rachete balistice

Avertisment pentru SUA, la puțin timp după ce Biden a plecat din regiune. Coreea de Nord a lansat trei rachete balistice

La scurt timp după ce președintele american Joe Biden a părăsit Japonia, guvernul de la Phenian a lansat trei rachete balistice. Un oficial de la Casa Albă a dezvăluit că liderul SUA, care a plecat din regiune marţi seara, a fost informat cu privire la acțiunile Coreei de Nord şi va continua să primească informaţii actualizate. Biden a reafirmat angajamentul SUA de a-și apăra aliații în faţa ameninţării nucleare a Nordului.

Coreea de Nord pune gaz pe foc? Sfidare la adresa lui Joe Biden

Trei rachete balistice au fost lansate în mai puţin de o oră de Kim Jong-un, la câteva ore după ce președintele Joe Biden a decolat din Japonia, a anunțat Statul Major al Coreei de Sud. Phenianul a efectuat o serie de lansări de rachete în acest an, de la arme hipersonice până la testarea celor mai mari arme balistice intercontinentale (ICBM), pentru prima dată în aproape cinci ani. Se crede că dictatorul suprem pregăteşte testarea unei rachete nucleare, pentru prima dată din 2017.

Trei rachete balistice, lansate după ce liderul american a părăsit regiunea

Recent, mai mulți oficiali americani şi sud-coreeni au avertizat că Nordul pare pregătit pentru un alt test de armament, posibil în timpul vizitei lui Biden, care a făcut prima sa călătorie în Asia în calitate de preşedinte. Comandamentul Indo-Pacific al armatei SUA a spus că are cunoştinţă de „lansări multiple”.

Evenimentul vine după un alt moment extrem de tensionat. În ultimele ore ale vizitei lui Joe Biden în regiune, bombardierele ruseşti şi chinezeşti au patrulat în apropierea zonelor de apărare aeriană ale Japoniei şi Coreei de Sud.

Avertisment pentru SUA

Coreea de Sud susține că racheta ICBM a fost lansată, miercuri, la aproximativ 6 dimineața (ora locală), cu o rază de zbor de aproximativ 360 de kilometri și o altitudine de aproape 540 de kilometri. În jurul orei 6:37, Nordul a tras a doua rachetă balistică, dar nu intercontinentală,  ce pare să fi dispărut de pe radar la o altitudine de 20 de kilometri. A treia rachetă, cu rază scurtă de acțiune (SRBM), a zburat aproximativ 760 de kilometri și a avut o altitudine de 60 de kilometri, a adăugat Statul Major sud-coreean, citat de CNN.

În martie, Pentagonul a precizat că două teste de rachete balistice nord-coreene (unul la 26 februarie, altul în 4 martie) nu au fost destinate să demonstreze raza de acțiune sau capacitatea ICBM, ci „s-ar putea să evalueze acest nou sistem înainte de a efectua un test în viitor, posibil deghizat în lansare spațială”.

Tokyo a raportat, de asemenea, că cel puțin două rachete au fost trase din Coreea de Nord, una dintre acestea zburând pe o „traiectorie neregulată”, la o distanță de aproximativ 750 de kilometri.

Citește și: