Răspunsul lui Viktor Orban, după ce Zelenski i-a cerut să se hotărască de ce parte se află în războiul din Ucraina

Răspunsul lui Viktor Orban, după ce Zelenski i-a cerut să se hotărască de ce parte se află în războiul din Ucraina

Premierul ungar Viktor Orban a decis să respingă cererile formulate de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Consiliul European, deoarece acestea nu corespund intereselor Ungariei, după cum a declarat vineri purtătorul de cuvânt al lui Orban, citat de MTI, a notat Agerpres.

Ce răspuns i-a dat Viktor Orban lui Zelenski, după acuzele aduse de acesta

Inițial, Volodimir Zelenski i-a cerut Ungariei să voteze în favoarea extinderii sancţiunilor impuse Rusiei dar şi asupra sectorului energetic, cu interdicţia de a se achiziţiona gaze şi ţiţei rusesc, dar şi de a autoriza livrările de arme prin teritoriul său, a indicat Bertalan Havasi.

„Trebuie să decizi tu personal de partea cui eşti”, i-a spus Volodimir  Zelenski joi seara lui Viktor Orban, care a participat prin videoconferinţă la summitul liderilor Uniunii Europene, vorbind despre armonia relaţiilor dintre liderul ungar şi preşedintele rus, Vladimir Putin, notează EFE.

Preşedintele ucrainean a ținut să compare situaţia actuală din oraşul Mariupol, care se află sub asediu şi este supus unor bombardamente intense care l-au distrus aproape complet, cu masacrarea evreilor în Ungaria la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Am fost la Budapesta şi am văzut memorialul ‘Pantofi pe malul Dunării’, în memoria persecuţiei evreilor de către gruparea fascistă ungară ‘Crucile cu Săgeţi’. Uită-te la pantofii aceia! Şi vei vedea cum asasinatele în masă se pot repeta în lumea de astăzi. Şi asta face Rusia astăzi. Aceiaşi pantofi. În Mariupol, sunt aceiaşi oameni”, a spus liderul ucrainean.

„În această situaţie ai încă îndoieli cu privire la instituirea de sancţiuni? Eziţi dacă să laşi arme să treacă prin ţară? Ai îndoieli dacă să faci sau nu comerţ cu Rusia?” l-a întrebat preşedintele ucrainean pe Viktor Orban, spunând că „nu există timp pentru îndoieli”.

Cu toate acestea, Viktor Orban a respins ambele cereri, după cum a comunicat purtătorul de cuvânt al premierului ungar. Este de înțeles faptul că Ungaria vrea să rămână în afara războiului, asftfel că nu va permite transporturilor de arme să traverseze teritoriul său şi nici nu va trimite arme în Ucraina.

„Mergem la contraatac”, spune consilierul guvernului ucrainean despre luptele din regiunea Kiev

„Mergem la contraatac. Mergem înainte”, a declarat pentru televiziunea ucraineană Vadym Denysenko, consilier al ministrului de interne, potrivit CNN.

CNN a raportat mai devreme că forțele ucrainene păreau să fi reluat teritorii în jurul micii așezări Lukianovka, la aproximativ 55 de kilometri est de capitală. Rețelele de socializare geolocalizate de CNN au descris consecințele unor bătălii grele de acolo.

În nord-vestul Kievului, primarul Irpin a declarat că 80% din oraș era controlat de armata ucraineană, dar a adăugat că este încă sub foc susținut de rachetele rusești Grad.

„Bătălii foarte serioase au avut loc lângă Baryshivka, Bucha, Hostomel și Irpin. Am reușit să recucerim destul de multe. Doisprezece tancuri, mai multe avioane, peste 10 unități de vehicule blindate și cel puțin 300 de oameni au fost distruse în ultimele 24 de ore”, a spus Denysenko.

Liniile defensive erau ținute, a spus el, cu contraofensive organizate.

În același timp, Denysenko a raportat noi atacuri aeriene rusești în sudul capitalei, lângă Vasilkiv, care se află la aproximativ 30 de kilometri și Bila Tserkva, la aproximativ 70 de kilometri distanță.

Potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei, răspunsul Rusiei la pierderile sale este de a continua să crească efective în Belarus, învecinate, cu multe dislocate din unitățile din estul Rusiei.