Putin l-a demis pe Dmitri Rogozin din funcția de șef al Roscosmos. Pe cine a numit în locul lui

Putin l-a demis pe Dmitri Rogozin din funcția de șef al Roscosmos. Pe cine a numit în locul lui

Potrivit RBC, care citează surse familiare cu situația, vicepremierul rus Iuri Borisov, care supraveghează complexul militar-industrial, își va părăsi în curând postul.

Dmitri Rogozin, înlocuit din funcție

Update 15 iulie, ora 15.29. Președintele rus Vladimir Putin l-a demis pe Dmitri Rogozin din funcția de director general al corporației de stat Roscosmos. Iuri Borisov, eliberat din funcția de viceprim-ministru, îi ia locul lui Rogozin.

Aliatul de multă vreme al lui Putin, Dmitri Rogozin, celebrul șef al Roscosmos, ar putea fi pregătit pentru o nouă slujbă de supraveghere a teritoriilor din estul Ucrainei, pe care forțele ruse le acaparează în război, notează Meduza.

Știrea inițială: Una dintre sursele publicației susține că Iuri Borisov ar trebui să preia postul de șef al Roscosmos, care este deținut în prezent de Dmitri Rogozin. Această informație a fost confirmată și de un fost oficial guvernamental. Ce va face Rogozin după o astfel de decizie este încă necunoscut.

Un alt interlocutor al RBC din sfera complexului militaro-industrial a declarat că nu știe ce poziție specifică are în vedere Iuri Borisov. Totuși, potrivit acestuia, este vorba despre un „activ industrial major”.

Roscosmos și biroul lui Borisov nu au comentat încă aceste informații.

Anterior, Duma de Stat s-a întors de urgență din vacanță, iar candidatura lui Denis Manturov pentru postul de vicepremier a fost înaintată camerei inferioare.

Fiascoul planurilor inițiale ale campaniei din Ucraina, care în loc de un blitzkrieg fulgerător s-a transformat într-un război prelungit cu mii de victime, a dus la prima demisie de profil înalt în cadrul guvernului.

Potrivit RBC și Vedomosti, vicepremierul Iuri Borisov, curatorul complexului militar-industrial și al ordinii de stat în domeniul apărării, își părăsește postul, pentru care s-au cheltuit 20.000 de miliarde de ruble de la buget în ultimii 10 ani.

Iuri Borisov se va pensiona curând

Borisov, în vârstă de 65 de ani, se va pensiona în curând, au declarat cinci surse pentru RBC, inclusiv un oficial federal și un reprezentant al industriei de apărare. 

Potrivit surselor Vedomosti, funcțiile lui Borisov ar putea fi transferate ministrului Industriei și Comerțului, Denis Manturov, care va fi promovat în funcția de vicepremier.

Absolvent al Școlii Militare Suvorov, care a servit în armată timp de 20 de ani, Borisov s-a ocupat de programul de reînarmare a statului începând din 2011 – mai întâi ca vicepreședinte al comisiei militaro-industriale, apoi ca ministru adjunct al apărării și, mai târziu, ca viceprim-ministru. 

Sub conducerea lui Borisov, industria de apărare rusă a primit 2.000 de miliarde de ruble anual, promițând să furnizeze trupelor divizii de tancuri noi Armata, un nou bombardier strategic, 600 de avioane și mii de elicoptere până în 2020, precum și să crească ponderea armelor moderne la 70%.