14 iun. 2022 | 10:56

Dmitri Rogozin, îndemn la genocid în Ucraina: „De dragul nepoților noștri”

ULTIMA ORĂ
Dmitri Rogozin, îndemn la genocid în Ucraina:

Dmitri Rogozin, șeful Roscosmos și fost vicepremier rus responsabil cu industria de apărare, a lansat un apel șocant pe contul său de Twitter, cerând să se comită un genocid în Ucraina, „de dragul nepoților noștri”.

Rogozin cere genocid în Ucraina

„În general, ceea ce s-a întâmplat în Ucraina reprezintă o amenințare existențială la adresa poporului rus, a istoriei rusești, a limbii ruse și a civilizației rusești”, a scris el pe contul său de Twitter luni seara.

„Pur și simplu ne-a atras atenția atunci, acum, din păcate, bunicii noștri nu au terminat-o cu ei, va trebui să murim, dar cu un cost și mai mare pentru nepoții noștri. Așa că hai să terminăm cu asta. O dată pentru totdeauna. Pentru nepoții noștri”, a adăugat el.

Situația a fost relatată pe contul său de Twitter de jurnalistul BBC Francis Scarr, care monitorizează și traduce relatările din presa rusă, menționând că apelul lui Rogozin este cu atât mai șocant cu cât acesta este un nume cunoscut în Rusia.

Rușii vorbesc în mod deschis despre comiterea unui genocid în Ucraina

Comentariile lui Rogozin vin după ce, la sfârșitul lunii mai, acesta a făcut o campanie deschisă la televiziunea Rossiya-1 din Ucraina pentru a comite crime împotriva umanității în Ucraina, deputatul Alexei Iuravlyov afirmând că două milioane de ucraineni trebuie uciși.

Acesta, membru al partidului naționalist Rodina (Patria), a citat un sondaj de opinie din Rusia potrivit căruia 40% dintre ucraineni sunt împotriva îndepărtării monumentelor dedicate victoriei din cel de-al Doilea Război Mondial.

„36% sunt neutri. Sunt neutri doar pentru că le este frică, trei sferturi dintre ucraineni sunt împotriva îndepărtării monumentelor. Doar 19% sunt pentru acest lucru. Dacă le reinstalăm corect creierele, alți 12-15% vor crede că acest lucru nu trebuie făcut”, a declarat parlamentarul rus.

„Prin urmare, doar maximum 5% sunt incurabili. Pur și simplu, două milioane de oameni sunt gata să recreeze [Waffen] SS, [Batalionul] Azov sunt fasciști SS, forțele armate ucrainene sunt Wehrmacht, este clar. Aceste două milioane de oameni ar fi trebuit fie să părăsească Ucraina, fie să fie denazificați, adică distruși”, a îndemnat Iuravlyov.

Deși este un favorit al televiziunii ruse, Iuravliov este o figură politică marginală în Rusia, fiind liderul și singurul reprezentant parlamentar al partidului Rodina, care a obținut 1,51% și 0,8% din totalul voturilor exprimate la alegerile parlamentare din 2016, respectiv 2021.

Dmitri Rogozin, declarații tot mai agresive de la izbucnirea războiului

Dar, spre deosebire de Juravlyov, Dmitri Rogozin este un nume mare în politica rusă, fiind ambasador al Moscovei la NATO între 2008 și 2011 și apoi viceprim-ministru responsabil cu industria de apărare, funcție pe care a deținut-o timp de 7 ani, între 2011 și 2018.

Declarațiile sale par să marcheze o escaladare alarmantă a retoricii la Moscova și sunt cu atât mai îngrijorătoare în contextul informațiilor despre planurile Kremlinului de a anexa toate teritoriile ucrainene ocupate, inclusiv zonele cucerite din regiunea Herson, Zaporojie, nu doar Lungansk și Donețk.

În același timp, soarta ucrainenilor deportați în Rusia din teritoriile ocupate nu este deloc clară, mai mult de un milion de persoane fiind relocate forțat de autoritățile ruse de la izbucnirea războiului. Ucraina acuză că cetățenii din teritoriile ocupate au fost deportați în Siberia și pe insula Sahalin, o regiune din Extremul Orient rusesc.

Într-un alt mesaj pe Telegram, săptămâna trecută, Medvedev a spus că îi urăște pe ucraineni pentru că aceștia doresc „moarte pentru Rusia”.