Proiect de lege de la MApN: Românii au 15 zile să se întoarcă acasă, în caz de război

Proiect de lege de la MApN: Românii au 15 zile să se întoarcă acasă, în caz de război

Românii din străinătate au la dispoziție 15 zile ca să revină în țară, în cazul unui război. Este un proiect de lege venit din partea Ministerului Apărării Naționale. În cazul instituirii stării de mobilizare sau a stării de război, românii plecați peste hotare au la dispoziție două săptămâni să se întoarcă acasă, conform propunerii proiectului de lege.

Proiect de lege al MApN

Un nou proiect de lege vine din partea MApN. Românii din străinătate vor avea 15 zile la dispoziție să se întoarcă în țara, în cazul instituririi stării de mobilizare sau a stării de război, potrivit acestuia.

Prin această lege se dorește reglementarea recunoașterii executării serviciului militar de către cei care au îndeplinit această formă de pregătire în armatele altor state.

Prin acest proiect se va clarifica modalitatea prin care cetățenii români încorporabile, rezerviștii voluntari și cei aflați în rezervă își exercită obligația și dreptul de a apăra țara.

În funcție de starea declarată în România sau străinătate, cetățenii români se vor prezenta pe baza înștiințării în scris la domiciliul din România, în locul și data prevăzute în ordinul de chemare.

Când primesc această înștiințare, românii trebuie să contacteze centrul militarii din raza unde au avut ultimul domiciliu.

 Ce spune legea

(1) Cetățenii încorporabili, rezerviștii voluntari și rezerviștii au obligația de a se prezenta la locul, data și ora prevăzute în ordinul de chemare.

(2) Prin excepție de la alin. (1), la instituirea stării de asediu sau la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, cetățenii încorporabili și rezerviștii cu domiciliul în România, plecați temporar în afara țării, au obligația de a se prezenta, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data notificării, la centrele militare în evidența cărora se află, în vederea clarificării situației militare și, după caz, a înmânării ordinului de chemare.

(3) Prin notificarea persoanelor menționate la alin. (2) se înțelege înștiințarea oficială scrisă, la adresa de domiciliu din România, cu privire la obligativitatea prezentării la centrele militare ale cărei formă și conținut sunt stabilite prin hotărâre a Guvernului.

(4) Prin excepție de la alin. (1), la instituirea stării de urgență, a stării de asediu ori la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, rezerviștii voluntari plecați temporar în afara țării au obligația de a se prezenta la structurile din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale în care sunt încadrați, în termenul prevăzut în contract.

(5) Cetățenii încorporabili și rezerviștii care nu au domiciliul în țară, au obligația ca, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii Parlamentului privind declararea stării de mobilizare totală sau a stării de război sau a decretului Președintelui României privind instituirea stării de asediu sau declararea stării de mobilizare, să contacteze centrul militar din raza unității teritorial-administrative unde au avut ultimul domiciliu.