MApN le propune românilor să fie militari voluntari în termen. Cine poate participa și care sunt beneficiile

MApN le propune românilor să fie militari voluntari în termen. Cine poate participa și care sunt beneficiile

Ministerul Apărării Naționale a publicat, marți, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare. Una dintre cele mai importante prevederi este adăugarea unei noi categorii de personal, și anume militar voluntar în termen, în structurile MApN, precum şi crearea cadrului legal pentru participarea la programul de pregătire militară de bază a acestora.

Proiect propus de MApN pentru români

Astfel, pe timp de pace, cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani și care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, vor putea solicita participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază în cadrul MApN.

Cât durează programul de pregătire

Ministerul Apărării Naţionale a dat publicității, în procedură de transparenţă legislativă, forma iniţială a unui proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 446/2006 privind pregătirea românilor pentru apărare. Soluţiile legislative propuse asigură coerenţa şi corelarea conţinutului legii cu prevederile actelor normative în domeniul apărării şi securităţii naţionale nou intrate în vigoare, menţionează MApN.

Una dintre cele mai importante prevederi este adăugarea unei noi categorii de personal, militar voluntar în termen, în structurile Ministerului Apărării Naţionale, precum şi crearea cadrului legal privind participarea la programul de pregătire militară de bază a acestora. Astfel, pe timp de pace, cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, vor putea solicita Ministerului Apărării Naţionale participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la patru luni, în calitate de militar voluntar în termen, transmite instituția.

Numeroase beneficii pentru militarii voluntari în termen

În perioada derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor beneficia de cazare gratuită, drepturi de echipare şi de hrană, asistență medicală și medicamente, precum și de indemnizație lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat.

La sfârșitul stagiului de pregătire, aceștia vor primi o indemnizație ce reprezintă trei câștiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferente anului pentru care se face plata, urmând ca centrele militare să îi ia în evidență și să îi introducă în rezerva operațională.

Citește și Ucraina le interzice bărbaților cu vârste între 18 și 60 de ani să plece din localitatea de reședință. Decizia a stârnit multe critici

De asemenea, proiectul elaborat de MApN își propune stabilirea cadrului legal privind efectuarea recrutării-încorporării ca militar în termen pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu.