27 iun. 2022 | 16:13

Războiul din Ucraina: efectele directe asupra românilor

ACTUALITATE
Războiul din Ucraina: efectele directe asupra românilor

Războiul din Ucraina are efecte directe asupra românilor. Un sondaj arată că aproape jumătate dintre români spun că războiul din Ucraina a dus la o scădere a nivelului lor de trai.

Sondajul Eurobarometru publicat de Parlamentul European mai arată că o treime dintre români spun că nu au fost afectați, dar se așteaptă ca situația lor să se înrăutățească.

În același context, cei mai mulți cetăţeni ai UE consideră că invazia din Ucraina le va afecta în curând viaţa sau are deja un impact asupra nivelului lor de trai. Astfel, aproximativ 40% dintre respondenţi au afirmat că nivelul lor de trai deja s-a deteriorat sau se va deteriora şi mai mult anul următor din cauza războiului.

Războiul bagă România în sărăcie

Din păcate, în România, procentul este mai mare – 46%. Alți 36% spun că nu au fost încă afectați, dar se așteaptă ca acest lucru să se întâmple. Ca referință, circa trei sferturi dintre români spun că nu sunt pregătiți să se confrunte cu creșterea prețurilor la alimente și energie.

De asemenea, în țara noastră, procentajul privind calitatea de membru al Uniunii Europene ca fiind un lucru bun este de doar 47%. În consecință, 23% cred că este un lucru rău, iar 29% au o opinie neutră. Mai mult, în timp ce 59% dintre europeni spun că apărarea libertății și a democrației trebuie să fie o prioritate, majoritatea românilor (62%) cred că prioritare ar trebui să fie menținerea prețurilor și a nivelului de trai.

Vin vremuri din ce în ce mai tulburi pentru oamenii de rând, din perspectivă economică. O spune, cât se poate de clar, șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva.

Oficialul a vorbit zilele acestea despre necesitatea luptei împotriva inflației. Europa se confruntă în acest moment cu un val agresiv de scumpiri, nemaivăzut în ultimele decenii. Situația critică a prețurilor necesită acțiuni ferme și de urgență, doar că lupta aceasta în sine va aduce dezavantaje economiilor.