Portul Odesa se pregătește de război. Președintele Zelenski a anunțat că trupele ruse vor intra în oraș

Portul Odesa se pregătește de război. Președintele Zelenski a anunțat că trupele ruse vor intra în oraș

Un tun stă îndreptat spre mare în fața primăriei din Odessa. Este un trofeu recuperat de la HMS Tiger al Marinei Regale Britanice care, în timpul războiului din Crimeea, a eșuat aici în 1854 și a fost apoi distrus de apărătorii ruși ai orașului.

Portul Odesa se pregătește de război

În interiorul primăriei, oficialii plănuiesc acum apărarea orașului ucrainean de 1 milion de locuitori, de data aceasta din partea rușilor. În săptămâna trecută, șase nave rusești de asalt amfibie au intrat în Marea Neagră, iar porturile comerciale ale Odessei urmează să fie reduse săptămâna aceasta, deoarece Rusia închide accesul maritim pentru „exerciții”.

Pe 10 februarie, The Economist a fost prezent în timp ce primarul orașului, Ghenadiy Trukhanov, a prezidat o reuniune a oficialilor municipali și ai apărării locale. Pe ordinea de zi a fost înlocuirea sistemelor de filtrare a aerului defuncte din epoca sovietică în cele 353 de adăposturi anti-bombe ale orașului. Oficialii germani au oferit ajutor, iar primarul spune că le va cere acestea.

Oficialii americani i-au întrebat și pe primarii Ucrainei de ce au nevoie, iar Odesa intenționează să ceară echipamente de comunicații de urgență. Mulți oficiali fac planuri în cazul în care toate telecomunicațiile sunt întrerupte în caz de război. În cel mai rău caz, cetățenii Odesei vor fi informați cu privire la ceea ce trebuie să facă de către oficiali înarmați cu semnale sonore și staționați în fiecare bloc.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat duminică că forțele ruse se pregătesc să bombardeze Odesa, orașul-port istoric de pe coasta Mării Negre.

„Se pregătesc să bombardeze Odesa. Odesa! Rușii au venit întotdeauna la Odesa. Întotdeauna au simțit doar căldură în Odesa. Doar sinceritate. Și acum ce? Bombe împotriva Odessei? Artilerie împotriva Odesei? Rachete împotriva Odessei? Va fi o crimă de război. Va fi o crimă istorică.” a declarat el, într-o adresă video.

Un milion de oameni trăiesc în Odesa

Forțele ruse au făcut progrese în sudul Ucrainei de la invazia lor din 24 februarie, depășind orașul Herson și asediind portul Mariupol, dar Odesa a fost în mare măsură cruțată până acum. Aproape un milion de oameni trăiesc în Odesa, un port cosmopolit de pe coasta de sud a Ucrainei, cu vorbitori de ucraineană și rusă și minorități bulgare și evreiești.

Duminică, au existat mai multe puncte de control militare la intrarea în oraș, dar străzile în sine erau calme și în mare parte goale. Irina și Alexander Pivovartchik, un cuplu de 50 de ani care se întorcea acasă cu cumpărăturile, au rămas nemișcați: „Vom supraviețui! În seara asta vom încuia ușa și vom lua cina ca de obicei.”

Studenta locală Anastasia, a recunoscut că localnicii s-au obișnuit cu sirenele de raid aerian și nu au mai sărit la adăpost, după o săptămână și jumătate fără atac în oraș de la începutul războiului.

Mykhailo Shmushkovich, oficialul orașului responsabil pentru solidaritatea europeană, a declarat că peste 100.000 de cetățeni au fugit din Odessa, dar că apărătorii orașului vor lupta.

„Se poate întâmpla în orice moment. Nu poți fi niciodată pregătit pentru asta. Chiar înainte ca Zelensky să ne spună că rușii vor bombarda Odesa, eram în chef să luptăm până la capăt. Suntem pregătiți să luptăm”, a spus el pentru AFP.

Sirenele se aud des în Odesa, determinând cetățenii să-și oprească eforturile de a baricada orașul și să se grăbească către adăposturile subterane anti-bombă. Mai mulți copii pot fi găsiți în aceste adăposturi, a informat CNN.