Ucraina acuză din nou Rusia că nu respectă „încetarea focului” și că a tras asupra civililor. „Doi copii au murit”

Ucraina acuză din nou Rusia că nu respectă „încetarea focului” și că a tras asupra civililor. „Doi copii au murit”

Ucraina acuză din nou Rusia că a tras asupra civililor și că nu respectă încetarea ostilităților pentru 11 ore, în anumite zone, așa cum au convenit cele două părți. Nu ar fi prima oară. Așa s-a întâmplat și sâmbătă când a început evacuarea civililor din orașele Mariupol și Volnovakha. Acum, jurnaliștii ucraineni susțin că rușii au tras în oameni în orașul Irpin, aflat în apropierea capitalei Kiev.

Ucraina acuză Rusia că atacă convoaiele umanitare

UPDATE: Separatiştii pro-ruşi şi Garda Naţională din Ucraina s-au acuzat reciproc că nu au reuşit să stabilească un coridor umanitar pentru evacuarea civililor din Mariupol, duminică, a doua oară când părţile au încercat să îl organizeze, relatează Reuters, potrivit Agerpres.  Este practic un nou eșec al acțiunii de evacuare a Mariupolului.

Ucraina și Rusia au convenit și sâmbătă, și duminică să oprească focul în zonele în care infrastructura este distrusă și nu mai există electricitate, căldură, alimente și apă. În prima zi, operațiunea nu a reușit, iar cele două părți s-au acuzat reciproc de încălcarea înțelegerii.

Un jurnalist american a însoțit sâmbătă mai mulți oameni care au plecat de Mariupol. La cinci kilometri de oraș drumul le-a fost blocat cu blindate, iar militarii ruși s-au așezat în poziție de atac. După câteva minute de spaimă, au fost controlați și lăsați să treacă.

Și totuși, cei mai mulți civili au rămas în oraș pentru că evacuarea a fost oprită din cauza bombardamentelor. Astăzi se încearcă un nou armistițiu în unele orașe și s-a stabilit un interval de 11 ore în care civilii pot pleca, organizat, din zonă.

Jurnaliștii din Ucraina scriu că acordul a fost deja încălcat în jurul localității Irpin, oraș aflat în apropierea Kievului. Corespondentul postului Radio Svoboda susține, preluat de bigkyiv, că cei care au vrut să plece din oraș au fost atacați, cel mai probabil de forțele armatei ruse. „Doi copii și un adult au murit. Un alt adult este grav rănit”, a transmis acesta. Sunt informații că toți cei care au murit fac parte din aceeași familie.

Jurnaliștii mai relatează că în acest moment se poartă discuții pentru evacuarea populației din localitățile Gostomel și Bucha, grav afectate de atacurile militarilor din Federația Rusă, care au intrat în Ucraina acum 11 zile.

Citește și: