Piața gazelor din Europa are un moment de relaxare: prețurile se evaporă

Piața gazelor din Europa are un moment de relaxare: prețurile se evaporă

În sfârșit, după mai multe luni în care am asistat la o scumpire accelerată pe piețele de energie electrică și gaze naturale, vedem cum prețurile încep să scadă.

Preţurile energiei electrice în Europa sunt în picaj liber. E o veste total neașteptată pentru mulți dintre noi, obișnuiți să vedem scumpiri, aproape de la o zi la alta.

Ce se întâmplă pe piața gazelor

Ei bine, de data aceasta, scăderile de preț se datorează majorării livrărilor de gaze naturale lichefiate (LNG), care atenuează criza energetică de pe continent.

Stocurile, care erau foarte reduse în Europa, încep să fie umplute din nou, după ce mai multe nave au sosit deja în regiune, cu acest scop.

Prin urmare, tensiunile de pe piață au început să se vadă, iar relaxarea aceasta pare să evapore prețurile mari.

Mai mult decât atât, condițiile meteorologice din Europa sunt foarte favorabile. Din nefericire, iarna este încă blândă și nu pune probleme de aprovizionare și nici de stocuri.

„Preţul gazelor afectează direct preţurile energiei electrice în Europa, sunt cel mai semnificativ motiv al evoluţiei preţurilor astăzi”, a apreciat Bengt Longva, analist la StormGeo-Nena AS în Oslo.

Aceste diminuări de prețuri, care se conturează deja de câteva zile pe piețele europene de gaze naturale, oferă un adevărat moment de relaxare atât marilor consumatori industriali din regiune, cât și gospodăriilor.

Totul se întâmplă după ce, încă din toamna anului trecut, prețurile s-au menținut pe un trend ascendent, determinând Guvernele din Europa să ia măsuri fără precedent, pentru a ajuta populația să suporte facturile din ce în ce mai împovărătoare.

Astfel, în România s-au adoptat două legi foarte importante, menite să ajute consumatorii. Vorbim despre plafonarea prețurilor, dar și despre compensarea facturilor. Cele două măsuri de sprijin reduc din povara scumpirilor de pe piețele de energie, doar că, din câte observăm în ultimele zile, nu toți furnizorii țin cont de ele și le aplică conform legislației în vigoare.

Citește și: