ANPC, amenzi dure pentru furnizorii de energie. Ce s-a descoperit la verificări

ANPC, amenzi dure pentru furnizorii de energie. Ce s-a descoperit la verificări
ANPC, amenzi dure pentru furnizorii de energie. Ce s-a descoperit la verificari

Anunț important pentru toți românii. În primele două săptămâni ale lunii ianuarie 2022, inspectorii de la ANPC au sesizat anumite nereguli în cazul furnizorilor de energie electrică și gaze naturale din România. Ce au descoperit după ce au realizat o serie de verificări. Ce reguli au fost încălcate, de fapt.

Ce amenzi au primit furnizorii de gaze și energie electrică din România de la ANPC

În primele zile ale lunii ianuarie 2022, 37 de furnizori de gaze naturale și curent electric au fost supuși unor verificări ample realizate de către reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului.

În urma acestor inspecții, comisarii  au descoperit că doi dintre respectivii furnizori nu au respectat regulile privind compensarea şi plafonarea prețurilor, sub motivația că nu au apărut normele necesare. Sancțiunile ce pot fi aplicate, în acest caz, urcă până la suma de 50.000 de lei.

„În cazul furnizorilor de energie electrică şi gaze naturale, amenzile ce pot fi aplicate sunt de până la 50.000 de lei. Vă vom anunţa când va fi gata Raportul Public, vă vom spune pe cine am amendat.

În urma reclamațiilor consumatorilor și a sesizării publice făcute de dl ministru al energiei, în 6 ianuarie am demarat controale la toți furnizorii de energie electrică și gaze. Până în momentul de față au fost controlați 37 de operatori economici cu unul sau mai multe puncte de lucru în toată țara unde au fost depistate neconcordanțe legate de legea de compensare si plafonare a preturilor.”, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, potrivit jurnaliștilor de la Adevărul.

Ce sancțiuni primesc furnizorii care încalcă regulile ANPC

Conform raportului emis de către inspectorii ANPC, doi dintre furnizorii de gaze naturale și energie electrică au aplicat reducerea pe prețurile fără TVA.

„Aș vrea să dau două exemple relevante. Doi mari operatori economici au emis facturi pe noiembrie fara a aplica plafonarea sau compensarea preturilor, mentionand faptul ca au intarziat normele de aplicare a legii. De asemenea, au calculat noile preturi pornind de la valoarea lor fara TVA.

S-a propus încetarea de practici comerciale incorecte în acest caz. Controalele se vor intensifica în toată țara la absolut toți furnizorii. Am constatat că o întrebare frecventă a consumatorilor este ce facem atunci când primim o factură neconformă.

În primul rând ne adresăm furnizorului respectiv pentru a soluționa, pe cale amiabilă, acest litigiu. Acolo unde nu există înțelegere, consumatorul se poate adresa ANPC și va primi un răspuns cu celeritate.”, a completat acesta pentru sursa citată.

Conform celor de la ANPC, operatorii economici care încalcă legea riscă să primească un avertisment, o amendă de 50.000 de lei si măsuri complementare de refacere a facturilor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI