28 mart. 2022 | 10:09

Zelenski a acordat un interviu presei ruse. Cenzura lui Putin împiedică difuzarea discuției cu jurnaliștii

ULTIMA ORĂ
Zelenski a acordat un interviu presei ruse. Cenzura lui Putin împiedică difuzarea discuției cu jurnaliștii

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acordat un interviu unor jurnaliști ruși, însă cenzura de la Moscova a interzis difuzarea materialului. În acest sens, autoritatea rusă de reglementare a presei, Roskomnadzor, a transmis un avertisment către mass-media din Rusia duminică, căreia i se solicită să nu dea pe post interviul, pe motiv că realizatorii acestuia sunt „agenți străini“ în Rusia. Mai multe detalii, în continuare.

Volodimir Zelenski a acordat un interviu unor jurnaliști ruși

Duminică, autoritatea rusă de reglementare a presei, Roskomnadzor, a transmis un avertisment către mass-media din Rusia, căreia i se cere să nu difuzeze interviul acordat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, unor jurnaliști ruși.

Anterior, postul liberal rus Meduza anunțase că liderul de la Kiev le-a acordat un interviu, având alături jurnaliști de la Dojd TV și ziarul rus „Kommersant“. Ieri, Roskomnadzor a tansmis că unele dintre instituțiile media care au realizat materialul cu Zelenski sunt desemnate drept „agenți străini“ în Rusia.

De asemenea, „a fost demarată o investigație pentru a identifica nivelul de responsabilitate și ce răspuns va fi dat“ instituțiilor mass-media care au realizat interviul, înștiințează Roskomnadzor.

Meduza și Dojd sunt ambele blocate în Rusia, iar Dojd și-a suspendat toate activitățile jurnalistice. Țara condusă de Vladimir Putin a adoptat recent noi legi care restricționează modul în care presa poate oferi informații despre războiul dus în Ucraina.

Citește și: Soluția lui Volodimir Zelenski pentru a combate fake news-ul rusesc: ce a anunțat președintele, ce se va întâmpla cu toate canalele de televiziune

Cenzura de la Moscova interzice difuzarea materialului

Cea mai aspră dintre noile legi se referă la informațiile „false“ cu privire la activitatea forțelor ruse în țara vecină și atrage după sine acuzații penale grave care pot fi pedepsite cu până la 15 ani de închisoare.

În interviul acordat jurnaliștilor ruși, conducătorul Ucrainei susține, printre altele, că rușii refuză să-și ridice morții pentru a nu se afla amploarea pagubelor suferite, dar și că distrugerile pe care le-au provocat infrastructurii civile sunt mai mari decât în războaiele din Cecenia.

Totodată, Volodimir Zelenski se declară dezamăgit de faptul că mulți ruși îl susțin din comoditate pe Vladimir Putin, estimând că relațiile dintre cele două popoare se transformă ireversibil în ură.

Te-ar putea interesa și: Rusia a blocat Google News, pentru că permite accesul la „materiale false“ despre operațiunea din Ucraina