Zelenski dezvăluie că a găsit uniforme de paradă în primele convoaie rusești capturate: „Credeau că vor defila pe Maidan în 3-4 zile“

Zelenski dezvăluie că a găsit uniforme de paradă în primele convoaie rusești capturate: „Credeau că vor defila pe Maidan în 3-4 zile“

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu acordat unor jurnaliști ruși, interzis de cenzura de la Moscova, că au fost găsite uniforme de paradă în primele convoaie rusești capturate, ceea ce înseamnă că soldații ruși credeau că vor defila pe Maidan în 3-4 zile. Materialul interzis de Rusia a fost publicat de Zelenski pe conturile sale sociale, iar fragmente cu declarațiile lui au început să apară în presa internațională. Mai multe detalii, în continuare.

Volodimir Zelenski: Am găsit uniforme de paradă în primele convoaie rusești capturate

Președintele Volodimir Zelenski a susținut, în primul interviu acordat unor jurnaliști ruși, că ucrainenii au găsit uniforme de paradă în primele convoaie rusești capturate după declanșarea invaziei ruse în Ucraina, ceea ce sugerează că liderul rus, Vladimir Putin, a crezut că totul se va încheia rapid, în vreme ce armata sa era pregătită pentru marșuri de victorie în 3-4 zile.

După cum menționam aici, interviul a fost interzis în Rusia, însă președintele ucrainean l-a postat pe conturile sale sociale, astfel că au început să apară fragmente cu declarațiile lui, preluate de The Guardian.

Zelenski este de părere că lui Putin i s-a spus că ucrainenii ar saluta o invazie rusă.

„Cred că (lui Putin) i s-a spus că noi (ucrainenii) îi așteptăm cu flori și zâmbete, că situația este foarte proastă, că actualul președinte (Zelenski) și partidul nu sunt susținuți. Eu cred asta în proporție de 99,9%“, a declarat președintele Ucrainei.

„Ar fi amuzant, dacă nu ar fi atât de tragic. O defilare a tancurilor pe Maidan (piața centrală din Kiev, simbol al protestelor care au dus la căderea regimului favorabil Moscovei – n.r.), în a treia sau a patra zi de război!“, a continuat el.

Pagube mai mari decât în Cecenia

Discutând cu un grup de jurnaliști ruși prin intermediul unei videoconferințe, Volodimir Zelenski a afirmat că invazia rusă a provocat distrugerea orașelor rusofone din Ucraina, iar amploare pagubelor este mai mare comparativ cu războaiele rusești din Cecenia.

Potrivit acestuia, suburbii întregi din jurul Kievului și orașe precum Volnovaha au fost rase de pe fața pământului:

„Nu mai există case. Nu mai există străzi. Nici măcar nu le putem arăta aceste imagini ucrainenilor, atât sunt atât de îngrozitoare. Invazia Rusiei a fost brutală dincolo de orice imaginație“.

Moscova nu vrea să-și revendice morții

Zelenski le-a mai povestit jurnaliștilor că Moscova a refuzat să-și revendice morții. Sunt doar niște copii, spune liderul ucrainean. Cu toate acestea, Rusia nu vrea să facă nicio mișcare în acest sens, probabil temându-se să dezvăluie numărul real de soldați care mor în Ucraina.

„Le-am cerut rușilor să vină să își ridice soldații morți. Nu o fac. Chiar și câinii și pisicile moarte sunt tratate mai bine. Îi urăsc pentru că ne-au invadat, dar trebuie să fii totuși om. Ce cred părinții lor? Este înfricoșător, pentru că dacă așa îi tratează pe ai lor, cum îi vor trata pe ceilalți?“, a reliefat el.

Întrebat de ce crede că a făcut Vladimir Putin toate aceste atrocități, Zelenski a declarat că președintele rus nu este un strateg.

„Asta ar însemna să planifice cu cinci președinții înainte. Putin a încercat să obțină prin forță ceea ce nu se poate obține. O eroare gravă. Dumnezeu să-l ierte“, a comentat Volodimir Zelenski.

Chestionat cu privire la numărul soldaților ruși uciși în război și dacă ucrainenii au numele lor, Zelenski a răspuns:

„Avem numele prizonierilor de război, la fel și rușii. Au existat discuții despre potențiale schimburi“.

 

Citește și: Volodimir Zelenski, despre pierderile suferite de Rusia. „Am distrus 31 de batalioane“. Ce planuri de viitor a anunțat președintele ucrainean

Relațiile dintre cele două popoare se transformă în ură

Pe de altă parte, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a declarat „profund dezamăgit de numărul mare de ruși care susțin (războiul), din diferite motivee. Nu vreau să spun că totul este o spălare de creier sau propagandă. Pe de o parte, da, dar, să fim sinceri, este și o justificare… Nu poți să nu observi un război care durează de atâția ani. Nu e vorba de o singură zi, cum s-a întâmplat la 11 septembrie 2001 sau la atentatele de la blocurile de apartamente din Moscova.

Nu este un singur atac. Sunt 8 ani, la naiba! Aș fi făcut cercetări pentru a vedea ce se întâmplă… Dar dacă nu vreau, e mai ușor să susțin actualul regim. Cred că acesta este cel mai rău lucru care s-ar fi putut întâmpla, în care dezamăgirea s-a transformat în ură între națiuni“.

Citește și: