Operatorii de telecomunicaţii vor ca giganţii din domeniul tehnologiei să plătească: pentru ce, care este motivul

Operatorii de telecomunicaţii vor ca giganţii din domeniul tehnologiei să plătească: pentru ce, care este motivul

Operatorii europeni de telefonie mobilă, cum ar fi Deutsche Telekom, Vodafone, Orange, Telefonica au cerut ca giganţii din domeniul tehnologiei (Big Tech), precum Google, Meta şi Netflix, să suporte unele costuri ale reţelei de telecomunicaţii a Europei.

Ei menționează că actuala criză a energiei şi obiectivele climatice ale UE ar fi motivul pentru cererea lor, conform Reuters.

Ca răspuns direct, Google a respins solicitarea operatorilor europeni de telecomunicaţii ca giganţii din domeniul tehnologiei să suporte unele costuri ale reţelei de telecomunicaţii a Europei. Gigantul tech a spus că ideea care se vehiculează de zece ani este în defavoarea consumatorilor, iar compania investeşte deja milioane în infrastructura pentru internet.

Apelul vine în timp ce Comisia Europeană se pregătește să solicite feedback din partea ambelor părți, înainte de a face o propunere legislativă care ar putea forța companiile de tehnologie să ajute să plătească pentru lansarea cablurilor 5G și cele de fibră, în cele 27 de țări ale Uniunii Europene.

Operatorii de telecomunicații, cu ochii pe Big Tech

Sectorul care investește aproximativ 50 de miliarde de euro anual în infrastructură are nevoie de mai multă finanțare și foarte urgent, au spus directorii executivi ai companiilor într-un comunicat.

„Costurile de planificare și lucrările de construcție sunt în creștere. Prețurile la cablurile de fibră optică, de exemplu, aproape s-au dublat în primul semestru 2022. În mod similar, creșterile prețurilor la energie și ale celorlalte intrări afectează și sectorul de conectivitate”, au spus aceștia.

„Acțiunea în timp util este o necesitate: Europa a ratat multe dintre oportunitățile oferite de internetul pentru consumatori. Acum trebuie să construiască rapid puterea pentru epoca metaverselor”, a spus CEO-ul.

„Pentru ca acest lucru să se întâmple și să fie sustenabil în timp, credem că cei mai mari generatori de trafic ar trebui să aducă o contribuție corectă la costurile considerabile pe care le impun în prezent rețelelor europene”, au spus aceștia.

Alți semnatari ai declarației includ Vodafone, Bouygues Telecom, KPN, BT Group, TIM Group, Telia Company, Fastweb și Altice Portugalia.

Operatorii de telecomunicații europeni susțin că firmele de tehnologie din SUA, cum ar fi Google, Meta și Netflix de la Alphabet, reprezintă mai mult de jumătate din traficul de internet și ar trebui să suporte o parte din costul modernizării infrastructurii.

Big Tech a respins astfel de solicitări, spunând că deja investesc în echipamente și tehnologii pentru a furniza conținut mai eficient.