Orange, Vodafone și Telekom, sabotate de autorități: cum vom avea de pierdut cu toții, decizia Guvernul care ne va costa scump

Orange, Vodafone și Telekom, sabotate de autorități: cum vom avea de pierdut cu toții, decizia Guvernul care ne va costa scump

În urmă cu câteva zile, Guvernul României a mai adoptat o Ordonanță de Urgență cu efecte devastatoare, atât pentru companiile din țara noastră, cât și pentru oamenii obișnuiți. Noi, românii, vom avea de suferit.

În teorie, este vorba de o Ordonanță de Urgență cu efecte în domeniul Energie, OUG 119/2022. În practică, repercusiunile la scară largă ale acestui document le vom simți cu toții în următoarea perioadă și nu doar pe factura la gaze naturale sau energie electrică. Pe marginea acestui subiect, Orange, Vodafone și Telekom, prin intermediul Asociației Operatorilor Mobili din România, din care fac parte cu toții, au publicat un document cât se poate de detaliat, pentru a explica ce avem de pierdut. Conform estimărilor, noua ordonanță va avea ”un efect major destabilizator asupra serviciilor de telecomunicații și afectează grav planurile investiționale în domeniu”.

Ordonanța care ne va costa scump, pe toți, clienți și companii

În scrisoarea deschisă publicată de operatorii de telecomunicații, Orange, Vodafone și Telekom, sunt explicate cu subiect și predicat părțile proaste ale noii ordonanțe adoptate de Guvern fără niciun fel de transparență sau consultare publică.

”Prin OUG menționată, promovată de Guvern în ședința din 1 septembrie 2022, fără consultare publică, fără respectarea vreunui instrument de transparență decizională, Executivul înlătura de la o zi la alta, cu șapte luni mai devreme, pragurile de plafonare a prețului energiei electrice pe baza cărora furnizorii de comunicații electronice și-au construit planurile de afaceri pentru anii 2022 – 2023.

Prin această OUG Executivul anulează estimările de dezvoltare, de investiții și de cost realizate de operatorii de comunicații electronice pentru infrastructură specifică. Operarea rețelelor, considerate că având importantă strategică, în mod deosebit în contextul geo-politic actual, presupune un consum permanent și semnificativ de electricitate.

Având în vedere și contextul anuntatei licitații de spectru 5G, care implică investiții substanțiale din partea operatorilor telecom precum și faptul că serviciile de telefonie și internet sunt esențiale și se regăsesc în toate aspectele activităților economice, sociale și educaționale din România, adoptarea acestei Ordonanțe de urgență creează riscul unei perturbări majore, cu efect negativ asupra întregii economii și asupra societății în ansamblul său și pune în pericol eforturile de digitalizare ale României.

Menționăm că România beneficiază de cele mai mici prețuri la telefonie și internet din Europa, venitul mediu per utilizator fiind de 6,3 Euro comparativ cu, spre exemplu, 11,38 Euro în Ungaria, 14,92 Euro în Spania, 20,17 Euro în Franța, în vreme ce calitatea serviciilor din România este superioară calității serviciilor din celelalte țări europene. Notăm că în prezent România este pe ultimul loc în indexul Economiei și Societății Digitale (DEȘI), publicat de Comisia Europeană în 2022 (la fel că și în 2021), iar măsurile adoptate fac și mai dificilă recuperarea decalajului digital existent față de celelalte state europene.

În același timp, solicităm autorităților competențe să analizeze conformitatea și efectele prevederilor acestei OUG cu normele de concurență și ajutor de stat în condițiile în care sectorul de telecomunicații, sector de importantă strategică al României, susține spectrul complet al activităților economico-sociale ale României.

Dat fiind faptul că efectele prevederilor OUG pe termen scurt, mediu și lung sunt majore, considerăm că în vederea evitării acestora, este necesară includerea de urgență a sectorului telecom în sfera de aplicare a prevederilor referitoare la plafonarea tarifelor la energie electrică”, se arată în comunicatul Asociației Operatorilor Mobili din România, ce are ca membrii Vodafone, Orange și Telekom.