16 mart. 2022 | 10:33

Olena Zelenska: „Mă tem pentru soțul meu. Îl sun în fiecare dimineață”. Mesajul primei doamne ucrainene

ULTIMA ORĂ
Olena Zelenska: „Mă tem pentru soțul meu. Îl sun în fiecare dimineață”. Mesajul primei doamne ucrainene

Cu ținte pe spatele ei și al soțului ei și dintr-un loc sigur nedezvăluit, prima doamnă a Ucrainei Olena Zelenska a trimis o cerere disperată în două cuvinte Americii și lumii: „OPRITĂ RĂZBOIUL”. Într-un schimb de mesaje scrise pentru ABC News, Zelenska a descris atacul de rachete rusești care ploua asupra Ucrainei și moartea civililor, inclusiv a cel puțin 71 de copii, drept „genocid”.

Olena Zelenska: „Mă tem pentru soțul meu”

„Bănuiesc că mesajul meu este foarte asemănător cu cel pe care îl transmite întreaga lume. Doar două cuvinte simple: STOP WAR”, a scris Zelenska, în vârstă de 44 de ani, neputând vorbi la telefon sau în persoană din cauza riscurilor de mare securitate.

După ce soțul ei de 18 ani, Volodimir Zelenski, a fost ales președinte al Ucrainei în 2019, Zelenska a lansat o inițiativă ca primă doamnă pentru a îmbunătăți calitatea și nutriția alimentelor în școli. Dar pe 24 februarie, prioritățile ei au fost modificate dramatic când tancurile și trupele rusești au invadat țara ei, lăsând urme încrucișate de distrugere și moarte și provocând o diasporă de refugiați, depășind acum 2,8 milioane.

Zelenska a devenit o sursă de inspirație pentru femeile din pământul ei sfâșiat de război și din întreaga lume, o mamă deschisă a doi copii rugând Occidentul să „ajute să oprim atrocitățile rusești în Ucraina”.

Pentru a reflecta realitățile dure ale războiului, ea a postat frecvent imagini și videoclipuri pe rețelele de socializare cu secții pline de cetățeni răniți. De asemenea, ea l-a sunat pe Putin pentru că a descris în mod necinstit invazia drept o „operațiune specială”.

„Când Rusia spune că „nu poartă război împotriva civililor”, strig mai întâi numele acestor copii uciși”, a scris ea într-o „mărturie” de 1.000 de cuvinte pe care a făcut-o public săptămâna trecută.

În schimbul ei cu ABC News de duminică, ziua 18 a războiului, Zelenska a spus că una dintre cele mai mari preocupări ale ei este bunăstarea soțului ei, despre care oficialii ucraineni susțin că a fost ținta mai multor tentative de asasinat.

Olena Zelenska Ma tem pentru sotul meu

Olena Zelenska si Volodimir Zelenski

„Ca orice femeie din Ucraina, acum mă tem pentru soțul meu. În fiecare dimineață, înainte de a-l sun, mă rog să meargă totul bine. Știu, de asemenea, cât de puternic și de rezistent este. El este capabil să reziste la orice, mai ales când apără oamenii și lucrurile pe care le iubește”, a scris Zelenska.

Referindu-se la Putin și susținătorii săi de la Kremlin, ea și-a exprimat îndoiala cu privire la „dacă au sentimente umane obișnuite și sincere”.

„Pune-ți aceste întrebări și vei înțelege diferența de opinii cu privire la acest război”, a mai declarat ea.

În timp ce imploră Occidentul să ajute Ucraina, ea nu s-a ferit să critice liderii occidentali pentru că au tăcut ca răspuns la represiunea lui Putin asupra drepturilor propriilor cetățeni și a încălcărilor anterioare ale granițelor țării sale.

„Astăzi, țara noastră și civilii noștri plătesc un preț foarte mare pentru tăcerea și ezitarea în această problemă. Ieri au fost femei și copii nevinovați în maternitatea din Mariupol. Am pierdut peste 71 de copii din cauza războiului rusesc. Este un genocid asupra poporului ucraineani.

Irpin, Sumy și alte orașe. Nu au apă, mâncare și medicamente. Soldații ruși blochează ajutorul umanitar. Trebuie să o oprim. Spunând „noi”, mă refer la întreaga lume””, a scris Zelenska pentru ABC News.

„Facem un apel către femeile din America și vă cer să sprijiniți femeile și copiii ucraineni”

Zelenska le-a cerut „cetățenilor Americii, Europei și a întregii lumi” să-și tragă la răspundere liderii pentru „observarea în tăcere timp de zeci de ani în timp ce regimul, unde nu vă puteți exprima opinia, unde națiunea a fost transformată în sclavi, a crescut și s-a întărit”.

„Liderii și-au pierdut șansa de respect. Dar tu încă nu ai făcut-o! Astăzi, deciziile cheie în viață sunt luate în birourile oamenilor pe care TU i-ai ales ca lideri în țările tale. Aceștia sunteți VOI care ați dat și continuați să acordați dreptul de a acționa în numele vostru. Și când ei nu acționează, când ne lasă copiii mor. Aceștia sunteți VOI cei care le dați acest drept”, spuse Zelenska.

Ea a spus că „este esențial” ca Occidentul să înțeleagă că Ucraina „protejează acum Europa și valorile noastre comune”.

„Fiecare zi a luptei noastre crește prețul pe care Ucraina îl plătește pentru asigurarea acestor valori. Cu siguranță, în această luptă ca națiune, devenim din ce în ce mai puternici. Îmi doresc ca sancțiunile împotriva Rusiei din partea SUA și a UE să devină aceleași: din ce în ce mai puternice”.

Ea a repetat apelul soțului ei ca NATO să impună o zonă de excludere a zborului deasupra Ucrainei, o cerere care a fost respinsă de Casa Albă și de comunitatea internațională de teamă că ar putea declanșa al treilea război mondial dacă un avion militar rus este doborât într-o confruntare cu aeronavele SUA și NATO.

„Solicităm NATO să ne închidă cerul în numele întregului popor al Ucrainei, sau cel puțin să ne furnizeze avioane pentru a ne putea apăra singuri cerul”, a scris Zelenska.

Zelenska a îndreptat un mesaj special femeilor ucrainene.

„Voi dați viață în adăposturile anti-bombe, calmând copiii cu cântece de leagăn, în timp ce aviația rusă continuă să distrugă orașele noastre pașnice ucrainene. Îți admir puterea. Puterea care devine mai dură decât un ciocan.”

De asemenea, ea a direcționat un mesaj special femeilor americane.

„Facem un apel către voi, femeile din America, și vă cer să sprijiniți femeile și copiii ucraineni care au scăpat din război și caută un adăpost în țara voastră. În aceste zile, fiecare act de bunătate și umanism este vital în timp ce luptăm curajos pentru libertate pentru Ucraina, pentru Europa, pentru întreaga lume”, a spus aceasta, în încheiere.