Țara care își sfătuiește cetățenii să nu ajute Ucraina: „Zgomotul de împușcături nu e ceva spre care să te grăbești”

Țara care își sfătuiește cetățenii să nu ajute Ucraina: „Zgomotul de împușcături nu e ceva spre care să te grăbești”

Britanicii nu ar trebui să se îndrepte în Ucraina pentru a lupta, ci ar trebui să ajute oricum pot din Marea Britanie, a spus șeful forțelor armate. Vorbind cu BBC, Sir Tony Radakin a spus că respins apelul Ucrainei pentru o zonă interzisă de zbor, spunând că nu va ajuta din punct de vedere tactic, pentru că ar putea escalada luptele.

Țara care își sfătuiește cetățenii să nu ajute Ucraina

El a îndemnat Occidentul să aibă încredere că fac „lucrurile corect”. Invazia nu mergea bine, Rusia devine mai puțin puternică și nu poate continua, a spus el. Despre britanicii care doresc să se alăture luptei, Radakin a spus că „zgomotul focului de armă” nu a fost „ceva spre care vrei să te grăbești” și a îndemnat oamenii să sprijine Ucraina în moduri rezonabile din Marea Britanie.

Întrebat dacă ministrul de externe Liz Truss a avut dreptate să spună că va sprijini orice britanic care ar dori să lupte, el a spus: „Putem înțelege cu toții acest sentiment și trebuie canalizat în sprijinul pentru Ucraina”, potrivit BBC.

Înalți ofițeri militari din Marea Britanie sunt cu adevărat îngrijorați că unele trupe britanice, obișnuiți sau rezerviști, ar putea încerca să se alăture bătăliei din Ucraina și, făcând acest lucru, riscă să ofere Rusiei o victorie de propagandă.

Săptămâna trecută, șeful Poporului Apărării, locotenentul general James Swift, a trimis un mesaj lanțului de comandă subliniind că personalul militar din Regatul Unit „nu este autorizat” să călătorească acolo. El a spus că, dacă există vreo suspiciune că trupele încearcă să se îndrepte spre Ucraina, atunci aceasta ar trebui raportată imediat la Poliția Serviciului.

Mesajul avertizează că, dacă personalul militar britanic în serviciu mergea să lupte în Ucraina, atunci nu doar că își puneau viața în pericol, dar riscau și să dea Rusiei „percepția greșită” că Marea Britanie a trimis trupe pentru a se angaja în ostilități. Sir Tony Radakin a subliniat acum acest mesaj, spunând că ar fi „ilegal și inutil”.

În prezent, Ministerul Apărării nu crede că există exemple de personal militar britanic cu normă întreagă care va lipsi pentru a lupta în Ucraina. Dar le este mai greu să țină cont de rezerviști care au adesea și o altă carieră. În interviul său cu emisiunea de duminică dimineață de la BBC, șeful apărării a pictat o imagine a forțelor ruse care suferă de pierderi grele și moral scăzut, cu defecțiuni ale echipamentelor și cu un convoi militar masiv blocat în afara capitalei, Kiev.

Kremlinul a pierdut mai multe trupe într-o săptămână decât Marea Britanie în 20 de ani în Afganistan, a spus el, iar unele „elemente de conducere ale forțelor ruse” au fost decimate. El a descris povești cu soldați al căror moral fusese atât de zdruncinat încât abandonaseră convoiul destinat Kievului pentru a tabăra în pădure.

Bombardamentele și distrugerile provin de la artilerie, nu de la avioanele rusești

Sâmbătă, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ținut un discurs înflăcărat, spunând că reticența Occidentului de a implementa o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei a dat Rusiei „undă verde” pentru a continua bombardarea orașelor și satelor. Dar Radakin a insistat că o astfel de intervenție nu va ajuta.

„Sfatul pe care noi, ca profesioniști militari de rang înalt îl dăm politicienilor noștri, este să evităm să facem lucruri care sunt ineficiente din punct de vedere tactic și cu siguranță să evităm să facem lucruri care din punct de vedere tactic ar putea duce la calcule greșite sau la escaladare”.

El a spus că cea mai mare parte a bombardamentelor și distrugerii provin de la artilerie, nu de la avioanele rusești, iar a polițiștii o zonă de excludere a zborului ar putea însemna eliminarea sistemelor de apărare rusești și doborârea aeronavelor rusești, ceea ce duce la o escaladare, a adăugat el.

Vorbind mai târziu în cadrul aceluiași program, vicepremierul britanic Dominic Raab a insistat că Occidentul a fost clar tot timpul că nu se va implica într-o confruntare militară directă. Acest lucru ar sprijini argumentul președintelui rus ,Vladimir Putin, conform căruia acesta este în conflict cu Occidentul, a spus el.

Putin a spus sâmbătă că orice astfel de mișcare de implementare a unei zone de excludere a zborului va fi văzută ca „ o participare la un conflict armat de către acea țară”.

Citește și: