04 mart. 2022 | 09:42

Oficial de la Pentagon: „Trupele ruseşti rămân fără combustibil şi fără alimente”

ULTIMA ORĂ
Oficial de la Pentagon: „Trupele ruseşti rămân fără combustibil şi fără alimente”

Secretarul de presă al Pentagonului a vorbit despre modul în care forţele ucrainene se opun invaziei ruse, declarând că acestea luptă cu eroism pe străzi, dar şi în afara oraşelor într-un mod extrem de creativ, potrivit CNN. „Luptă cu eroism pe străzi şi în afara oraşelor şi luptă foarte creativ”, a declarat Kirby, conform CNN.

„Trupele ruseşti rămân fără combustibil şi fără alimente”

În privința convoiului rusesc care se îndrepta către Kiev, Kirby a apreciat că Rusia rămâne decisă să asedieze capitala ucraineană.

„Conform evaluărilor, forţele ruseşti încă sunt la aproximativ 25 de kilometri de centrul oraşului, dar încearcă să se apropie. Dar încă mai credem că intenţia lor este să încercuiască oraşul şi într-un final să-l ocupe”, a mai spus John Kirby, adăugând că acestea încă se află în afara oraşului.

Secretarul de presă al Pentagonului a făcut o evaluare diferită de cea a preşedintelui rus Vladimir Putin, care a susţinut că invazia „se desfăşoară conform planului”.

„Ruşii au fost consternaţi, frustraţi, încetiniţi de o rezistenţă ucraineană fermă şi determinată. De asemenea, credem că s-au împotmolit”, a spus acesta, menționând că forţele ruseşti au probleme logistice, rămân fără combustibil, dar şi fără alimente pentru unii dintre soldaţi.

„Au fost surprinşi de modul în care şi de eficienţa cu care ucrainenii şi-au apărat oraşele şi poporul”, a mai spus oficialul de la Pentagon.

Armata ucraineană susține că Rusia și-a epuizat majoritatea rezervelor operaționale în încercarea de a captura Kievul și că acum primește sprijin de la alte divizii. Într-o postare pe Facebook, Statul Major al Forțelor Armate adaugă că trupele ruse au reușit să încerce orașul-port Mariupol.

Locuitorii din Mariupol au descris un baraj necruțător de bombardamente în timp ce forțele ruse încearcă să cucerească orașul. Armata ucraineană adaugă că un grup de soldați ruși s-a retras din bazele navale din Marea Neagră, deși continuă „să se pregătească pentru debarcarea pușcașilor marini la Zatoka”.

Incendiu la o centrală nucleară din Zaporijjea

În această dimineață, trupele ruse au pus mâna pe centrala nucleară Zaporizhzhia, spun autoritățile ucrainene.

„Personalul operațional monitorizează starea unităților de alimentare”, a declarat o autoritate locală pe rețelele de socializare, citată de agenția de presă Reuters.

Personalul stației continuă să lucreze și să monitorizeze starea unităților de alimentare, se arată în comunicat. Un incendiu a izbucnit mai devreme la uzină, cea mai mare din Europa, după un atac rusesc cu bombardamente.

Echipajele de pompieri au reușit în sfârșit să ajungă în centrala nucleară din Zaporijjea, unde a izbucnit un incendiu într-o clădire de antrenament, după ce armata rusă a bombardat locul, au declarat serviciile de urgență ale țării.

Serviciile de Stat de Urgență din Ucraina au confirmat pe pagina lor de Facebook că respondenții au ajuns în jurul orei locale 05:20 (03:20 GMT). Focul ardea nestingherit în ultima oră, în timp ce pompierii se străduiau să ajungă la clădire. Serviciul a raportat anterior că trupele ruse le împiedicau să stingă incendiul, conform BBC.