Ce se întâmplă cu convoiul uriaș de la nord-estul Kievului. Imaginile surprinse prin satelit

Ce se întâmplă cu convoiul uriaș de la nord-estul Kievului. Imaginile surprinse prin satelit

Mai multe vehicule blindate ruseşti se îndreaptă spre Kiev, însă „rămân în prezent blocate” pe drum, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului american al Apărării, John Kirby, relatează BBC. În ultimele trei zile, convoiul lung de forțe ruse care se apropie de Kiev a înregistrat puține progrese, potrivit unei evaluări a serviciilor de informații militare britanice.

Ce se întâmplă cu convoiul de blindate care se apropie de Kiev

UPDATE 9:15 Noi imagini din satelit au fost surprinse joi într-un interval în care norii s-au risipit deasupra capitalei ucrainene, aratând cum uriașul convoi militar rusesc aflat la nord-vest de Kiev care se întindea pe o distanță de peste 64 de kilometri s-a „dispersat în mare parte și s-a repoziționat”, relatează CNN.

Imaginile din satelit arată că unele elemente ale convoiului s-au repoziționat în păduri și în zone împădurite din apropiere de localitatea Lubianka, conform Maxar Technologies. Imaginile din satelit au fost realizate joi, la ora 11:37, ora Kievului.

Astfel că la nord de baza aeriană Antonov din Hostomel, vehiculele militare rusești se pot vedea cum staționează pe șosele în zonele rezidențiale din orașul Ozera, aflat la circa 30 de kilometri nord-vest de Kiev.

Artileria remorcată și alte vehicule sunt văzute adăpostindu-se lângă mici petice de copaci în apropiere de Lubianka, la aproximativ cinci kilometri nord-vest de baza aeriană Antonov.

Iar în Berestianka, la 16 km vest de baza aeriană, mai multe camioane cu combustibil și lansatoare de rachete sunt poziționate pe un câmp, în apropierea unor copaci.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Corpul principal al coloanei militare, care se apropie de capitală dinspre nord, „rămâne la peste 30 km de centrul orașului, fiind întârziat de rezistența fermă a Ucrainei, defecțiuni mecanice și aglomerație”. Actualizarea Ministerului Apărării mai adaugă că orașele Harkov, Cernihiv și Mariupol rămân sub control ucrainean.

Cu privire la cifrele victimelor Rusiei, Marea Britanie prezice că cifrele reale sunt „considerabil mai mari” decât cele 498 de morți și 1.597 de răniți declarate până acum de Moscova.

Se pare că rapoartele neverificate indică faptul că soldaţii rămân fără combustibil şi alimente, iar oficialii din regiunile care au căzut în mâna Rusiei au susţinut că soldaţii ruşi jefuiesc supermarketurile pentru provizii, dar şi că raţiile de alimente oferite de armată sunt expirate.

Convoiul se întinde pe aproximativ 64 de kilometri, conform companiei de tehnologie prin satelit Maxar.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a spus, în cursul zilei de ieri, că trupele rusești au înconjurat capitala ucraineană și intenționează să o comaseze printr-o blocadă, în timp ce atacul Moscovei asupra orașelor ucrainene continuă, dar și că trupele ucrainene continuă să perturbe astfel de încercări ale trupelor ruse și au găsit grupuri de sabotaj care operează la Kiev.

„Pot spune că există planuri evidente ale rușilor de a înconjura capitala pentru a o bloca. În acest moment, băieții noștri le răspund corect. Chiar și grupurile care ajung la periferia Kievului sunt alungate la câțiva kilometri înapoi. Vom face tot ce putem”, a spus Klitschko, fost campion mondial la box la categoria grea.

Klitschko a spus mai adăugat că situația de la Kiev este „tensionată, dar relativ calmă”, subliniind că, în ciuda bombardamentelor intensive ale orașului de către trupele ruse, sectorul comunicațiilor funcționează corespunzător în capitala Ucrainei. El a adăugat că un turn de televiziune bombardat de ruși la 1 martie funcționează din nou.

Rusia a capturat orașul Herson

„Diviziile ruse ale forțelor armate au luat centrul regional al Hersonului sub control deplin. Orașul nu se confruntă cu lipsuri de alimente și bunuri esențiale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, la televizor, spunând și că serviciile publice și transportul funcționează ca de obicei.

Primarul Hersonului, Igor Nikolayev, a declarat „Suntem încă Ucraina” pe Facebook. Contrazicând afirmațiile armatei ruse, Nikolaev a declarat că trebuie să găsească o modalitate de a „strânge morții”, dar și de a „restaura electricitatea, gazul, apa și încălzirea acolo unde sunt probleme. Dar vă avertizez imediat: a îndeplini aceste sarcini astăzi înseamnă a face un miracol”, a mai spus acesta.

Herson se află la aproximativ 73 de kilometri vest de centrala hidroelectrică Kakhovka de pe râul Nipru, unde s-a observat o mare adunare de forțe rusești. Peste 2.000 de civili au fost uciși de la începutul incursiunii ruse săptămâna trecută, a anunțat, miercuri, serviciul de urgență al Ucrainei.

Mai mulți parașutiști ruși au aterizat miercuri în orașul Harkov, din estul Ucrainei, unde sunt implicați în lupte grele cu apărătorii, a anunțat armata ucraineană.

„Trupele aeriene ruse au aterizat la Harkov și au atacat un spital local”, a spus armata în aplicația de mesagerie Telegram. „Există o luptă continuă între invadatori și ucraineni”, potrivit thenationalnews.com.

O școală din Harkov a fost lovită de o rachetă rusă, au declarat oficialii ucraineni. Ei au postat fotografii online care arată o gaură uriașă în lateralul unei clădiri și resturi aruncate peste birouri și scaune. Anterior, adjunctul guvernatorului regional al orașului a declarat că o rachetă de croazieră a lovit clădirea consiliului local.

Citește și: