03 mart. 2022 | 15:00

Bombardamente neîncetate în Mariupol. Oficialii orașului: „Este un genocid al poporului ucrainean”

ULTIMA ORĂ
Bombardamente neîncetate în Mariupol. Oficialii orașului: „Este un genocid al poporului ucrainean

Principalul oraș-port ucrainean Mariupol a fost „aproape de o catastrofă umanitară” miercuri, după mai bine de 15 ore de bombardament continuu de către forțele ruse, a declarat viceprimarul orașului pentru BBC. „Armata rusă lucrează cu toate armele lor aici – artilerie, sisteme de lansare de rachete multiple, avioane, rachete tactice. Încearcă să distrugă orașul”, a spus Serhiy Orlov.

Bombardamente neîncetate în Mariupol

UPDATE: Trupele rusești încearcă să împiedice civilii să scape de bombardamente

Trupele rusești încearcă să împiedice civilii să scape de bombardamente. În această după-amiază a fost făcută o actualizare din orașul portuar Mariupol.

Primarul Vadym Boichenko susține că trupele rusești atacă în mod activ legăturile feroviare într-o încercare aparentă de a împiedica civilii să scape de bombardamente.

Anterior, el a declarat că au avut loc atacuri constante în ultimele 24 de ore, care au întrerupt alimentarea cu apă și energie electrică.

Autoritățile locale au nevoie de o încetare a focului pentru a restabili aceste servicii, a declarat dl Boichenko.

„Invadatorii încearcă în mod sistematic și metodic să blocheze orașul Mariupol“, a adăugat el. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, declarație despre morții din Ucraina: „E o mare tragedie“.

UPDATE: Trupele rusești anunţă că avansează în direcţia oraşului Mariupol

Armata rusă a anunțat că a avansat în direcţia oraşului Mariupol, punct strategic din sud-estul Ucrainei, susținând în repetate rânduri că nu vizează zonele civile în timpul invaziei, potrivit CNN.

„Unităţile forţelor armate ale Republicii Populare Doneţk au restrâns perimetrul din jurul oraşului Mariupol şi, de asemenea, au preluat controlul asupra aşezărilor Vinogradnoye, Sartaka şi Vodyanoye“, a declarat generalul-maior, Igor Konaşenkov, într-un briefing video.

Orlov a spus că forțele ruse se află la câțiva kilometri de oraș din toate părțile și au lansat lovituri asupra infrastructurii cheie, întrerupând alimentarea cu apă și energie în anumite părți ale orașului. Un cartier rezidențial dens populat de pe malul stâng al orașului a fost „aproape total distrus”, a spus el.

„Nu putem număra numărul victimelor de acolo, dar credem că cel puțin sute de oameni sunt morți. Nu putem intra să recuperăm cadavrele. Tatăl meu locuiește acolo, nu pot să-l ajung, nu știu dacă este în viață sau mort”, potrivit BBC.

Forțele ruse au vizat lovituri împotriva stațiilor de pompare și a transformatoarelor electrice, a spus Orlov, și au existat lipsuri de alimente în anumite părți ale orașului, stârnind temeri de apropierea unei crize umanitare.

Mariupol este o țintă strategică cheie pentru Rusia, deoarece confiscarea acesteia ar permite forțelor separatiste susținute de ruși din estul Ucrainei să își unească forțele cu trupele din Crimeea, peninsula de sud anexată de Rusia în 2014. Armata Ucrainei a rezistat până acum forțelor ruse în părți cheie ale țării, dar bombardamentul aerian din ce în ce mai mare al orașelor a ridicat temeri că Rusia își schimbă tactica.

„Armata ucraineană este foarte curajoasă și va continua să apere orașul, dar stilul armatei ruse este ca pirații, nu luptă cu armata lor, ci doar distrug cartiere întregi. Credem în armata noastră ucraineană, dar suntem într-o situație groaznică”, a spus Orlov.

Invazia Ucrainei de către Rusia a afectat civili miercuri, deoarece cartierele rezidențiale din mai multe orașe mari au fost bombardate. Serviciile de urgență din Ucraina au declarat că peste 2.000 de civili au fost uciși până acum în timpul invaziei ruse, deși BBC nu a putut verifica independent cifra. ONU a declarat marți că cel puțin 136 de civili au fost uciși, considerând că numărul real a fost mai mare.

Miercuri au existat temeri de înrăutățire a numărului de morți, deoarece trupele ruse păreau să înconjoare cel de-al doilea oraș ca mărime al țării, Harkiv, și orașul-port Herson.

Forțele ucrainene au declarat că parașutiștii ruși au aterizat miercuri lângă Harkov, ceea ce a dus la lupte de stradă la periferia orașului. Oficialii locali au spus că o rachetă a lovit o clădire unde se afla consiliului orașului, explodând partea de sus a clădirii și rănind trei persoane. Cel puțin 18 persoane au fost ucise în oraș în ultima zi.

Locuitorii din Harkov au declarat pentru BBC că se confruntă cu un bombardament aerian puternic. „Este obositor și terifiant să trăiești sub această presiune”, a spus Iryna Ruzhynska, în vârstă de 40 de ani, care se adăpostește cu familia ei în apartamentul ei de la etajul doi miercuri.

„Am pus bandă pe ferestre și perne lângă alambicuri. Nu aprindem luminile, ci doar torțele de pe telefoane. Am reușit să mergem ieri la magazin, dar am stat patru ore la coadă și practic nu a mai rămas mâncare”, a spus doamna Ruzhynska.

Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele sale dețin controlul asupra Hersonului, un oraș de aproape 250.000 de locuitori, aflat la nord de Crimeea, dar autoritățile locale au spus că orașul este încă sub control ucrainean, în ciuda faptului că este înconjurat. Imaginile video verificate de BBC par să arate trupe rusești în centrul orașului Herson.