Oamenii de știință transformă păianjenii morți în „necroboți”: cum funcționează mecanismul

Oamenii de știință transformă păianjenii morți în „necroboți”: cum funcționează mecanismul

Când studenta absolventă de inginerie mecanică, Faye Yap, a văzut un păianjen mort ghemuit pe hol, a făcut-o să se gândească dacă ar putea fi folosit ca componentă de robotică. Iată cum sunt transformați păianjenii morți în „necroboți”.

Transformarea păianjenilor morți în prinderi mecanice poate fi ideea unora despre un scenariu de coșmar, dar ar putea avea beneficii tangibile. Picioarele de păianjen pot prinde ferm și ușor obiecte mari, delicate și de formă neregulată, fără a le rupe.

Deci, în colaborare cu inginerul mecanic Daniel Preston, Yap și colegii ei de la Universitatea Rice au descoperit o modalitate de a face picioarele unui păianjen să prindă de obiecte. Ei au numit acest nou tip de roboticănecrobotică”, în noul lor studiu.

Păianjenii necroboți

În mod ciudat, picioarele de păianjen nu au mușchi pentru extensie, ci în schimb își mișcă picioarele prin presiune hidraulică – au ceea ce se numește o cameră prosoma, sau cefalotorax, care se contractă, trimițând fluidul interior al corpului în picioare, făcându-le să se extindă.

Așadar, echipa a introdus un ac în camera de prosoma a păianjenului și a creat un sigiliu în jurul vârfului acului. Astfel, s-au activat picioarele păianjenului, realizând o gamă completă de mișcare în mai puțin de o secundă.

 

„Am luat păianjenul, am pus acul în el fără să știm ce se va întâmpla”, spune Yap într-un videoclip de pe site-ul Universității Rice.

„Aveam o estimare a locului în care doream să plasăm acul. Și când am făcut-o, a funcționat, prima dată, de la început. Nici nu știu cum să descriu acel moment”.

Echipa a reușit să pună păianjenul mort pe o minge mică și a folosit acel experiment pentru a determina o forță de prindere de vârf de 0,35 milinewtoni.

Ei au demonstrat apoi utilizarea unui păianjen mort pentru a ridica obiecte delicate și electronice. De asemenea, au arătat că păianjenul ar putea suporta greutatea altui păianjen de aproximativ aceeași dimensiune.

Deoarece păianjenii își întind picioarele exercitând presiune hidraulică din cefalotorace, atunci când mor, sistemul hidraulic nu mai funcționează. Mușchii flexori din picioarele păianjenului intră în rigor mortis, dar, deoarece mușchii lucrează doar într-o singură direcție, păianjenul se îndoaie.