10 iun. 2022 | 12:55

VIDEO Roboții umanoizi, din filmele SF, din ce în ce mai aproape de realitate: invenția care ar putea schimba lumea, așa cum o știm

ACTUALITATE
VIDEO Roboții umanoizi, din filmele SF, din ce în ce mai aproape de realitate: invenția care ar putea schimba lumea, așa cum o știm

S-ar putea ca, în curând, filmele SF să nu mai fie chiar atât de… SF, mai ales dacă luăm în calcul rapiditatea cu care evoluează tehnologia, în ziua de astăzi. Roboții sunt acum cu un pas mai aproape de a arăta ca oameni.

„Scopul nostru este de a dezvolta roboți care să fie cu adevărat asemănători oamenilor”, a spus Shoji Takeuchi pentru IFLScience. El care a creat recent un deget robotic cu piele vie făcută din celule umane. Degetul se poate îndoi și ondula fără a se rupe, iar dacă suferă vreo rană, se poate vindeca întocmai ca unul uman.

„Husele din cauciuc siliconic, care sunt utilizate în mod obișnuit în robotica astăzi, pot părea reale de la distanță, în fotografii sau videoclipuri, dar când te apropii, realizezi că este artificial”, a spus Takeuchi. „Credem că singura modalitate de a obține un aspect care poate fi confundat cu cel al unei ființe umană este să îl acoperim cu același material, adică cu celule vii”, s-a mai menționat.

În curând, realitatea ar putea deveni SF: cât de greu ne va fi să facem diferența între oameni și roboți

Pielea vie a fost creată prin scufundarea degetului robotizat într-o soluție care conține colagen și fibroblaste dermice umane, care sunt cele două ingrediente conjunctive cheie din învelișurile noastre. Pe măsură ce s-au combinat în jurul anexului robotic, colagenul și fibroblastele au început să se strângă, creând o potrivire pe care Takeuchi o consideră a fi succesul degetului hiper-realist.

Odată ce fundația de colagen-fibroblast a fost stabilită, a devenit o platformă la care să poate să adere la cheratinocitele epidermice umane, dezvoltând un strat superior care reprezintă 90% din stratul exterior al pielii umane. Apendicele umed se unește pentru a crea un deget care aparent arată foarte real.

Keratinocitele sunt, de asemenea, ceea ce face pielea umană impermeabilă și au același efect asupra degetului robotului, ceea ce înseamnă că poate respinge apa, un aspect crucial pentru aspectul și funcționarea corectă.

La fel ca în cazul omului, și pielea degetului robotic are capacitatea de a se vindeca, în cazul în care suferă leziuni.

Așadar, nu te mira prea tare dacă, în curând, realitatea SF va da năvală peste noi și ne va fi din ce în ce mai greu să facem diferența dintre oameni și roboți.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele