O dronă ucraineană s-a prăbușit la Zagreb. Cu arată locul în care s-a format un crater imens

O dronă ucraineană s-a prăbușit la Zagreb. Cu arată locul în care s-a format un crater imens

O dronă ucraineană de recunoaştere s-a prăbuşit, în noaptea de joi spre vineri, în capitala croată Zagreb, însă nu a provocat victime, după cum a anunţat portalul de ştiri 24sata, care a citat o comunicare a Ministerului de Interne croat ce menţionase prăbuşirea unui obiect neidentificat.

O dronă ucraineană s-a prăbușit la Zagreb

Conform poliţiei, deocamdată nu sunt informaţii cu privire la răniţi, dar mai multe automobile parcate în apropiere de locul prăbuşirii au fost grav avariate, relatează EFE. Agenţia de presă croată Hina a notat că poliţia a deschis o anchetă după explozia ce a răsunat în zona rezidenţială Jarun, din Zagreb, la scurt timp după ora locală 23:00.

Ministerul de Interne croat a declarat că la locul incidentului au fost găsite resturi ale unei aeronave, două paraşute şi s-a format un crater de mari dimensiuni. La miezul nopţii, la Zagreb s-au auzit un zgomot puternic produs de un aparat care survola oraşul şi apoi o explozie uriaşă.

Primii martori oculari au distribuit pe social media fotografii cu un crater de mari dimensiuni, două paraşute rămase agăţate în copacii din zonă şi resturile unei aeronave cu însemne în alfabetul chiliric, care nu este folosit în Croaţia, şi o stea roşie.

În plus, portalul de ştiri 24sata a declarat că, după ce s-a uitat la fotografii, Tyler Rogoway, expert în aviaţie militară şi editor al portalului War Zone, a ajuns la concluzia că este vorba despre o dronă de recunoaştere Tu-141 Struj. Acesta este un aparat de fabricaţie sovietică, folosit în anii 1970 şi 1980, fiind modernizată de Ucraina şi folosită începând cu anul 2014.

Drona a fost avariată şi a ajuns până în Croaţia, care nu are graniţă comună cu Ucraina, reușind să survoleze fără a fi detectată circa 700 de kilometri din teritoriile Ungariei şi Croaţiei.

Pericolul în Dnipro a fost real

Sirenele raidului aerian s-au declanșat în această dimineață la ora 04:30 și s-au auzit mai mult de trei ore. Acum știm că pericolul era real. Oficialii de aici spun că au avut loc trei lovituri aeriene: lovirea unei mici fabrici de încălțăminte, a unui bloc și a unei grădinițe. O persoană a fost ucisă, relatează BBC.

Acest oraș este plin de industrie grea, inclusiv o fabrică de rachete. Există o metalurgie în apropierea șantierului care a fost lovită, dar nu există o țintă militară evidentă. Dnipro s-a pregătit pentru asta de când a început războiul. Toate podurile, și drumurile principale de aici, sunt puternic păzite. Locuitorii s-au obișnuit să urce la adăposturile subterane când sună sirenele.

Chiar și așa, orașul a fost un paradis sigur pentru oamenii care fug din orașe sub atacul susținut al Rusiei.

În ultimele zile, locuitorii de aici au început să plece: am văzut cozi uriașe pentru trenurile de evacuare, iar drumurile dinspre vest din oraș au fost puternic aglomerate. Acum orașul a fost lovit direct, bănuiesc că mai mulți se vor gândi să iasă.

Citește și: