05 mart. 2022 | 15:14

Ucrainenii au transformat în trofee uriașele bombe cu care rușii au venit să-i atace. „Au uitat să le folosească în Al Doilea Război Mondial”

ULTIMA ORĂ
Ucrainenii au transformat în trofee uriașele bombe cu care rușii au venit să-i atace. „Au uitat să le folosească în Al Doilea Război Mondial”

S-a vorbit foarte mult de faptul că armata rusă nu este foarte pregătită și că atacă Ucraina cu tactici depășite și armanent vechi. Iar imaginile cu bombele uriașe, vechi și ponosite, găsite în curțile oamenilor par să le dea dreptate celor care s-au îndoit de forța militarilor de la Kremlin. Proiectilele rusești sunt transformate în trofee de localnici.

Bombele rușilor, transformate în trofee de ucraineni

Armata rusă a atacat Ucraina, din ordinul președintelui Vladimir Putin, după mai multe luni de exerciții la granița dintre cele souă țări. S-a intrat în ziua a zecea zi de război, iar numărul victimelor din ambele tabere este foarte mare. Ar fi murit cu siguranță mai mulți oameni dacă rușii ar fi folosit armament de calitate, doar că multe dintre proiectile nu explodează.

Așa s-a întâmplat și la Cernihiv unde trei bombe au căzut pe pământ, ca niște bolovani, dar nu au explodat. Au ajuns în curțile oamenilor și pe străzi, iar localnicii profită de ocazie, fac haz de necaz, și se posează cu ele.  Unii au glumit și au spus că „rușii au uitat să le folosească în Al Doilea Război Mondial”.

Ce bombe sunt acestea? Este vorba de celebrul model FAB-500, care cântărește, așa cum îi spune și numele, cinci sute de kilograme, folosit în fostele țări sovietice. Primul model a fost lansat în anul 1954, iar după 12 ani a apărut un produs ceva mai performant care să poată fi fixat mai strașnic pe avioanele de luptă. Acest ultim model a fost foarte folosit în anii `80, în războiul din Afghanistan, dar și în Siria de avioanele rusești și siriene.

„Ministerul Situațiilor de Urgență raportează că trei bombe aeriene FAB-500 au fost găsite în curțile de lângă Cernihiv. Potrivit datelor preliminare, acestea au apărut în urma prăbușirii aeronavei invadatorilor ruşi”, se arată într-o informare oficială a Ministerului Situaţiilor de Urgenţă din Ucraina.

„Favoritul” lui Putin, doborât în Ucraina

Chiar sâmbătă a apărut un filmuleț în care un avion rusesc a fost doborât de o rachetă. Jurnaliștii de la Bigkyiv scriu că pilotul a fost găsit în viață și a fost reținut, iar bomba cu care era dotată aeronava nu a explodat nici în urma aterizării forțate.

Pilotul fusese lăudat chiar de președintele Vladimir Putin, după o misiune de succes în Siria.