”Nu va fi ultimul război al lui Putin”. Dezvăluirile făcute de un oligarh rus

”Nu va fi ultimul război al lui Putin”. Dezvăluirile făcute de un oligarh rus

Oligarhul rus în exil, Mihail Hodorkovski, a declarat duminică într-un interviu acordat CNN că următorul pas în războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina ar putea fi invadarea țărilor baltice Estonia, Letonia și Lituania.„Trebuie să înțelegem că, în capul lui, Putin este în război, nu cu Ucraina. Este în război cu Statele Unite și NATO. A spus asta de mai multe ori”, a spus Hodorkovski.

Un oligarh rus face dezvăluiri noi despre Putin

Hodorkovski, un fost magnat al petrolului, a fost considerat cel mai bogat om din Rusia până în 2003 când, din motive politice, Putin l-a acuzat de crime financiare și l-a închis timp de nouă ani. De la eliberarea lui Hodorkovski în 2013, el a fost un critic deschis al Kremlinului și al guvernului lui Putin.

„Propagandiștii săi au început deja să pregătească societatea rusă pentru un atac asupra țărilor NATO. Ei vorbesc în mod constant despre asta. Și aceasta este pregătirea opiniei publice ruse pentru asta”, a spus Hodorkovski, conform businessinsider.com.

La începutul lunii trecute, Hodorkovski a prezis că invazia Ucrainei va pune capăt guvernului lui Putin. În interviul său de duminică cu Fareed Zakaria, el și-a exprimat însă îngrijorarea că Putin a „înnebunit” atunci când ucrainenii au rezistat invaziei și că atacurile ar putea escalada.

„Sunt absolut convins că, dacă Putin decide că a câștigat în Ucraina, acesta nu va fi ultimul pas, ultimul război. Următorii pași vor fi țările baltice”, a spus Hodorkovski.

Estonia, Letonia și Lituania sunt toate membre ale NATO. Președintele Joe Biden a spus devreme după ce Rusia a invadat Ucraina că SUA vor „apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO” și a mutat trupele americane în regiune.

Macron vrea oprirea completă a exporturilor de cărbune și petrol din Rusia către UE

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că „dorința lui” este să vadă un blocaj total al exporturilor rusești de cărbune și petrol către Uniunea Europeană „în această săptămână”, după descoperirea a ceea ce el a descris drept „crime de război” în orașul ucrainean Bucha.

Vorbind luni la postul francez France Inter, Macron a spus că există „semne foarte clare” că crime de război au fost comise în Bucha și că „este destul de stabilit că armata rusă” este cea care este responsabilă pentru ele.

„Nu îl putem lăsa să alunece. Trebuie să avem sancțiuni care să descurajeze ce s-a întâmplat acolo (în Bucha), ce se întâmplă la Mariupol”, a spus el, relatează CNN.

Macron a spus că va avea discuții cu partenerii săi europeni în această săptămână cu privire la noi sancțiuni.

„Cei care sunt în spatele acestor crime trebuie să răspundă pentru ele. Trebuie să transmitem semnalul foarte clar că este demnitatea noastră colectivă și valorile noastre pe care le apărăm. Nu există pace fără dreptate”, a spus el.

Franța este pregătită să asiste Ucraina în investigarea evenimentelor de la Bucha, a spus Macron, dar el a refuzat să afirme dacă președintele rus Vladimir Putin ar trebui să fie judecat pentru ceea ce s-a întâmplat acolo.

Citește și: