Președintele Franței acuză indicii clare ale unor crime de război la Bucha. Se cer noi sancțiuni împotriva Rusiei

Președintele Franței acuză indicii clare ale unor crime de război la Bucha. Se cer noi sancțiuni împotriva Rusiei

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că sunt „indicii foarte clare” ale comiterii unor crime de război în Ucraina, pe care le condamnă luni, la postul France Inter. „Armata rusă se afla la Bucha”, a spus acesta.

Președintele Franței, despre crimele de război de la Bucha

Astfel că Franţa şi-a exprimat „disponibilitatea pe lângă autorităţile ucrainene de a le asista în anchetele pe care sunt pe cale să le desfăşoare. Cele şi cei care s-au aflat la originea acestor crime trebuie să răspundă”, a mai spus Macron.

Președintele Franței a declarat că susţine ca Uniunea Europeană, a cărei preşedinţie semestrială o deţine Franţa, să impună noi sancţiuni Rusiei.

După ce s-au descoperit sute de cadavre ale unor civili în regiunea Kiev, Macron a cerut sancţiuni UE ce vizează petrolul şi cărbunele ruseşti.

Reporterii de la Agence France-Presse au văzut cel puțin 20 de cadavre, toate îmbrăcate în civil, împrăștiate pe o singură stradă din Bucha, iar cadavrul unui fotograf ucrainean dispărut, Maksim Levin, a fost descoperit într-un sat din apropiere.

„Toți acești oameni au fost împușcați”, a declarat pentru AFP primarul orașului Bucha, Anatoly Fedoruk, adăugând că alte 280 de cadavre au fost îngropate în gropi comune din oraș. „Acestea sunt consecințele ocupației ruse”.

Soldații ucraineni din Bucha, care au fost primiți cu căldură de locuitorii orașului, au atașat cabluri de cadavre și le-au tras de pe stradă de teamă că ar putea fi prinși în capcană.

Soldații ucraineni din Bucha, care au fost primiți cu căldură de locuitorii orașului, au atașat cabluri de cadavre și le-au tras de pe stradă de teamă că ar putea fi prinși în capcană. De asemenea, soldații au curățat baricade și au inspectat obiecte suspecte, punând cârpe roșii pe rămășițele de muniție neexplodate pentru a atrage atenția asupra posibilității de explozie.

Pe măsură ce orașul a fost eliberat, o femeie, Halyna Tovkach, în vârstă de 55 de ani, a declarat pentru Guardian că caută cadavrul soțului ei, Oleg, în vârstă de 62 de ani. Acesta a fost ucis de soldații ruși împreună cu vecinii lor, doi băieți și mama lor, în timp ce au încercat să scape din oraș pe 5 martie. „Este o crimă de război”, a spus fiul lui Tovkach, potrivit The Guardian.

În plus, se presupune că printre civilii uciși de ruși s-a numărat și Olha Sukhenko, șefa satului Motyzhin, la est de Kiev, și întreaga ei familie.

Într-o altă acuzație de crime de război, trupele ruse ar fi folosit copiii drept „scuturi umane” în timpul regrupării.

Procurorul general al Ucrainei adună un dosar de afirmații cu privire la utilizarea de către Rusia a copiilor locali pentru a evita incendiul atunci când se retrage din jurul capitalei Ucrainei și din alte părți. S-a spus că vagoane de copii au fost plasate în fața tancurilor în satul Novyi Bykiv, aproape de orașul înconjurat Cernihiv, la 100 de mile nord de Kiev.

Secretarul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, a spus că este „îngrozită de atrocitățile din Bucha și din alte orașe din Ucraina”.

Citește și: