Nou medicament pentru diabet: cum acționează la persoanele supraponderale

Nou medicament pentru diabet: cum acționează la persoanele supraponderale

Un medicament recent aprobat pentru diabet, investigat clinic pentru efectele sale asupra greutății corporale la persoanele obeze și supraponderale, a produs „reduceri substanțiale și susținute ale greutății corporale” într-un studiu clinic de fază 3, potrivit rezultatelor publicate în The New England Journal of Medicine.

Tirzepatida, dezvoltată de compania farmaceutică americană Eli Lilly and Company (Lilly), este o injecție o dată pe săptămână sub piele, dezvoltată inițial pentru tratamentul diabetului de tip 2.

Deși nu este încă indicat pentru această utilizare, pare să promoveze, de asemenea, pierderea în greutate, mimând efectele hormonilor naturali numiți incretine. Acești hormoni scad zahărul din sânge după ce mâncăm, pe lângă reglarea proceselor metabolice legate de digestie. Datele despre cel mai recent studiu clinic au fost publicate inițial de Lilly la sfârșitul lunii aprilie, dar acum au fost prezentate mai detaliat la simpozionul Asociației Americane de Diabet și au fost supuse unei evaluări inter pares.

Potrivit cercetătorilor, chirurgia bariatrică „rezultă la o scădere în greutate cu aproximativ 25 până la 30% la 1 până la 2 ani”, în timp ce în studiul actual, puțin peste 36% dintre participanții care au primit 15 mg de medicament au atins o scădere în greutate de 25% sau mai mult, făcând impactul medicamentului similar cu rezultatele unei intervenții chirurgicale invazive.

Noul medicament funcționează la pierderea în greutate

Tirzepatida, vândută sub numele de produs Mounjaro, a fost aprobată de FDA pentru tratamentul diabetului de tip 2 pe 13 mai a acestui an. Medicamentul este o combinație sintetică de două incretine speciale, numite GLP-1 (peptidă asemănătoare glucagonului-1) și GIP (polipeptidă insulinotropă dependentă de glucoză).

Fostul hormon, GLP-1, stă la baza medicamentului anti-diabet semaglutid, care a fost aprobat în SUA ca medicament de slăbit în 2021, reprezentând prima dată când FDA a aprobat un nou tratament pentru pierderea în greutate în mai mulți ani.

Această aprobare a fost acordată pe baza rezultatelor descrise ca un „schimbător de joc” pentru pierderea în greutate, dar se pare că formula tirzepatidei – datorită adăugării GIP alături de GLP-1 – ar putea îmbunătăți și mai mult situația.

În rezultatele de fază 3 din studiul clinic în curs de desfășurare SURMOUNT-1 care investighează efectele tirzepatidei, cercetătorii au luat 2539 de participanți care erau fie supraponderali, fie obezi (cu o comorbiditate legată de greutate, dar fără diabet de tip 2). Participanții au primit tirzepatidă sau un placebo pe parcursul a 72 de săptămâni, împreună cu sprijin pentru a urma o dietă cu conținut scăzut de calorii și a-și crește nivelul de activitate fizică.

Tirzepatida a fost administrată în una dintre cele trei doze diferite (fie 5, 10 sau 15 miligrame în injecția săptămânală), dar toate cele trei grupuri au observat niveluri semnificative de pierdere în greutate pe parcursul studiului.

 

Citește și: