Obiceiurile proaste ale românilor care-i îmbolnăvesc: cum să le eviți

Obiceiurile proaste ale românilor care-i îmbolnăvesc: cum să le eviți

Felul în care îți trăiești viața se va reflecta cel mai mult la bătrânețe. Dar românii nu par să fie foarte conștienți de lucrul acesta. Iată care sunt obiceiurile proaste pe care le avem și care ne îmbolnăvesc și cum să le evităm.

Hipertensiune, diabet, colesterol crescut, infarct, accident vascular cerebral sunt câteva dintre cele mai frecvente diagnostice la vârsta a treia, dar multe dintre ele pot fi evitate. Desigur, prin prevenție și prin schimbări în stilul de viață.

Clara Alexandrescu este medic primar cardiolog atât în România, cât și în Monaco. Ea spune că românii ar trebui să fie mai atenți la ceea ce fac între 30 și 50 de ani, ca să nu ajungă la 70 de ani să facă infarct sau să ajungă cu fenomene de insuficiență cardiacă.

„În România, nu doar că sistemul sanitar nu ne împinge să facem prevenție, dar avem și un super-spirit mioritic: Mai bine să nu știu! De ce să știu eu că am o placă de aterom pe carotide? Păi, mai bine nu mă duc, că ea nu mă supără! Când o să mă supere, e deja prea târziu: ori am făcut accident vascular, ori fac obstrucție de carotidă și încep să cad jos”, avertizează medicul, citat de Digi24.

Obiceiurile nesănătoase îi îmbolnăvesc pe români

Oamenii care au risc din familie – boli de inimă în familie, infarct, moarte subită la părinți sau la frați – ar trebui să meargă la doctor pentru controale de rutină începând cu 30 de ani sau chiar mai înainte. Dacă nu au un astfel de istoric familial, bărbații ar trebui să meargă la controale de prevenție la cardiologie începând cu 40 de ani, iar femeile la 40-45 de ani, pentru că, odată cu intrarea la menopauză, crește și riscul cardiac, a explicat Dr. Clara Alexandrescu la Digi24.

Românii merg pe premisa că, dacă nu-i „supără” nimic, de ce să meargă la doctor? Nimic mai greșit.

 „În România încă văd pacienți de 80 de ani care sunt mirați, fericiți că au ajuns la 80  de ani – în cărucior rulant, totuși, la 80 de ani – și spun: până acum, când am făcut accidentul ăsta vascular, nu m-a supărat nimic! Dar la 80 de ani devine o povară, or tocmai asta societatea trebuie să evite, să nu devină pacienții o povară pentru societate, pentru familie și pentru finalul vieții lor”, subliniază medicul, citat de aceeași sursă.

Tot doctorul Clara Rotescu afirmă că pacientul român de 80 de ani arată ca pacientul de 96-97 de ani din Franța. Asta dovedește că diferența de 15 ani între țări nu vine din sistemul sanitar, ci din mentalitatea de a nu te pune la masă la prânz și a te mai scula seara la ora 9:00, nu grătare care încep duminică la 12:00 și se sfârșesc la miezul nopții, stropite cu bere în cantități excesive.

Alimentația deficitară, fumatul, lipsa sportului sunt doar câteva dintre obiceiurile nesănătoase pe care le avem și care cresc riscurile bolilor.