Nota de plată a războiului va fi greu de suportat: din păcate, chiar și tu vei plăti o parte din ea

Nota de plată a războiului va fi greu de suportat: din păcate, chiar și tu vei plăti o parte din ea

„Nota de plată” a războiului din Ucraina, respectiv consecințele macroeconomice ale acestui conflict, se vor resimți ca o undă de șoc la nivel global, avertizează poate cele mai avizate voci în materie de perspectivă economică, analiștii Fondului Monetar Internațional (FMI).

Efectele economice ale războiului arată deja cum nu se poate mai rău, deși n-au trecut nici două săptămâni de când Rusia a invadat Ucraina, desfășurând acolo un conflict militar de proporții.

Din nefericire, chiar dacă în acest conflict sunt implicate doar două părți, nu va fi colț al lumii care să nu resimtă efectele negative în plan financiar și care să nu plătească și el consecințele economice ale războiului, crede Fondul Monetar.

Cum vei fi pus și tu să plătești?

Răspunsul este cât se poate de simplu: chiar dacă nu ți se vor lua bani direct din buzunar, vei suporta o inflație galopantă, o creștere usturătoare a dobânzilor și multe alte evoluții de acest tip ce îți vor eroda puterea de cumpărare.

Sunt așteptate scumpiri pe toate liniile, de la carburant, la alimente, iar cea mai tristă veste este că ne paște și o criză alimentară, ținând cont de faptul că lanțurile de aprovizionare ar putea să nu facă față cererii, din cauză că Rusia și Ucraina sunt doi jucători-cheie pe piața alimentară și a îngrășămintelor.

De asemenea, pe lângă efectele directe ale războiului, și sancțiunile impuse Rusiei de către SUA și Occident se vor răsfrânge, sub o formă sau alta, asupra noastră.

„Războiul şi sancţiunile asociate vor avea de asemenea un impact sever asupra economiei mondiale”, avertizează FMI.

„Deşi situaţia rămâne extrem de fluidă şi perspectivele sunt de incerte, consecinţele economice sunt deja extrem de serioase”, mai avertizează analiștii Fondului.

Avertismente de acest tip nu vin doar din partea FMI. Svein Tore Holsether, șeful Yarei, una dintre cele mai mari companii de îngrășăminte din lume, susține că războiul din Ucraina va produce un șoc asupra ofertei globale și costului alimentelor. Situația era gravă chiar și înainte de izbucnirea conflictului militar, spune el, dar acum lucrurile sunt cu atât mai grave.

Citește și: