07 mart. 2022 | 10:54

Fost șef al CIA, avertisment grav în contextul invaziei ruse în Ucraina: „Moldova ar trebui să vă îngrijoreze“

ULTIMA ORĂ
Fost șef al CIA, avertisment grav în contextul invaziei ruse în Ucraina: „Moldova ar trebui să vă îngrijoreze“

Generalul Petraeus, fost șef CIA, avertizează în contextul războiului din Ucraina: „cea de care trebuie să vă îngrijorați este Moldova“. Acesta a precizat, totodată, că nu este de acord cu ipoteza potrivit căreia Kievul va cădea inevitabil în mâinile Rusiei. „Cred că sunt în pericol Odesa și Moldova“, mai spune el. Pentru mai multe detalii, vă invităm să ne citiți în continuare.

Fost șef al CIA, avertisment grav în contextul invaziei ruse în Ucraina

Generalul în rezervă David Petraeus, fost şef al CIA şi al comandamentului central al SUA în timpul conflictelor din Irak și Afganistan, trage un semnal de alarmă cu privire la evoluția războiului dintre Rusia și Ucraina.

Potrivit acestuia, „armata rusă este gândită pentru a folosi căile ferate. Neputând face asta în Ucraina, are mari probleme logistice. Dar va continua să încerce să compenseze, atacând în sud, acolo unde devine puternică. Cred că sunt în pericol Odesa și Moldova“.

Fostul șef al CIA a mai declarat că nu susține ipoteza conform căreia Kievul va cădea în mâinile rușilor: „Vor încerca să ocupe Odesa, va fi o luptă grea, localnicii vor riposta puternic“.

Încercuirea Kievului este un lucru „mult mai greu de făcut decât au crezut rușii și chiar mulți dintre cei din vest“, a mai spus Petraeus, potrivit CNN.

„Rușii încearcă din greu, dar gândiți-vă că suprafața Kievului este mai mare decât cea a New York City“, a adăugat el.

Kievul este al șaptelea cel mai ocupat oraș european, cu aproape 3 milioane de locuitori. Făcând o comparație cu Bucureștiul, Kievul are o suprafață de aproape patru ori mai mare.

Citește și: Moldova se teme că va fi „sufocată“ de refugiați ucraineni: „Există anxietate și un grad de teamă în rândul populației“

Fost șef al CIA, avertisment grav în contextul invaziei ruse în Ucraina „Moldova ar trebui să vă îngrijoreze“

Generalul în rezervă David Petraeus

„Moldova ar trebui să vă îngrijoreze“

Cu un serviciu militar de 37 de ani în armata SUA și timp de un an șeful CIA, generalul David Petraeus a fost invitat la CNN, duminică, pentru a comenta evoluția invaziei ruse în Ucraina.

Cu această ocazie, el a precizat că pare că rușii „nu își pot menține coloanele alimentate“, lăudând rezistența Ucrainei de până acum.

„Au dat jos indicatoare rutiere sau au scris «Bine ați venit în iad». Va fi o luptă foarte lungă la Kiev. Localnicii de acolo au făcut stocuri de mâncare, va exista o rezistență enorm de acerbă. Nu accept presupunerile că va cădea“, a declarat David Petraeus.

Întrebat despre vulnerabilitatea altor state din apropierea Rusiei, printre care și Moldova, care nu face parte din NATO, fostul director al CIA, a expus un scenariu terifiant.

„Cea de care trebuie să vă îngrijorați este Moldova“, a avertizat el.

Generalul în rezervă a mai precizat că rușii înaintează greu în Ucraina pentru că „ucrainenii au tăiat toate legăturile între căile ferate ale țării lor și Rusia“, iar asta pentru că știau că armata lui Putin este concepută pentru a folosi căile ferate la aprovizionarea cu muniție, combustibil, hrană, apă.

Moderatorul l-a întrebat, de asemenea, pe generalul Petraeus dacă aliații NATO, țările baltice, Polonia sau România, sunt în pericol de a fi atacate „după ce va cuceri Ucraina“.

„Dacă va cuceri Ucraina“, a spus răspuns acesta. „Nu cred că vor ataca aliații NATO, cel puțin nu în acest stadiu al războiului. Altele cred că sunt țintele, revin la ceea ce am spus mai devreme: Odesa și Moldova sunt următoarele în pericol să fie atacate de armata lui Putin“, a completat fostul șef al CIA.