Nicolae Ciucă, reacție la declarațiile rasiste făcute de Viktor Orban: „Ce ne unește este mai important decât ce ne dezbină”

Nicolae Ciucă, reacție la declarațiile rasiste făcute de Viktor Orban: „Ce ne unește este mai important decât ce ne dezbină”

Premierul Nicolae Ciucă a reacționat la discursul rasist pe care premierul Ungariei Viktor Orban le-a făcut sâmbătă, la Băile Tușnad. Orban a spus că nu dorește ca maghiarii să devină o rasă mixtă. 

Premierul român, reacție la afirmațiile rasiste făcute de Viktor Orban

Declarațiile au fost taxate de mai mulți oficiali europeni, iar acum premierul Nicolae Ciucă a condamnat, la rândul său, discursul rasist.

”Astfel de declarații nedorite nu își au locul într-o Europă unde 27 de țări trăiesc în pace. De aici, din inima Ardealului, doresc să întăresc mesajul meu pentru toleranță, înțelepciune, solidaritate, respectarea valorilor europene și am convingerea că noi toți, uitându-ne în istorie, putem să înțelegem că ceea ce ne unește e mult mai important și mai puternic decât ceea ce ne dezbină”, a spus joi Ciucă, aflat într-o vizită în județul Alba.

Premierul Ungariei Viktor Orban a spus, sâmbătă, în cadrul unui discurs la școala de vară din Băile Tușnad, că amestecul de rase europene și non europene nu ar trebui să existe. 

„Noi (n.r. maghiarii) nu suntem o rasă mixtă … și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a declarat Orbán, sâmbătă ,la Băile Tuşnad. El a adăugat că țările în care se amestecă europeni și non-europeni nu mai sunt „națiuni”.

Totodată, el a făcut aluzie la camerele de gaze din regimul nazist, în timp ce critica planul Comisiei Europene de reducere a consumului de gaze cu 15%.

„Nu văd cum pot obliga statele membre să facă acest lucru, chiar dacă există know-how german în acest domeniu, așa cum a demonstrat trecutul”, a spus el ironic.

Consecințe după afirmațiile lui Orban

În urma discursului, consiliera lui Orbán a decis să demisioneze. 

Zsuzsa Hegedűs, unul dintre cei mai vechi consilieri ai premierului maghiar, a declarat că l-a apărat de mult timp de acuzațiile de antisemitism, dar c ultimul său discurs este de neacceptat.

„Regret sincer că o astfel de poziție rușinoasă m-a forțat să rup relația noastră”, a scris ea.

Biroul lui Orban a dat și un răspuns la scrisoare lui Hegedűs, în care a acceptat demisia, dar a negat că ar fi fost rasist.

„Nu poți fi serios când mă acuzi de rasism după douăzeci de ani de colaborare. Știți mai bine decât oricine că în Ungaria guvernul meu urmează o politică de toleranță zero atât în privința antisemitismului, cât și a rasismului”, a scris el.