Consiliera demisionară a lui Viktor Orban s-a răzgândit: „Sunt mândră de tine”

Consiliera demisionară a lui Viktor Orban s-a răzgândit: „Sunt mândră de tine”

Un consilier de lungă durată al lui Viktor Orban a demisionat în semn de protest față de „un discurs pur nazist” pe care premierul ungar l-a ținut și care a fost „demn de Goebbels”. Zsuzsa Hegedűs a revenit asupra deciziei, trei zile mai târziu, spunând că este mândră de premierul Ungariei, care a clarificat declarațiile, spunând că acestea au fost, de fapt, înțelese greșit.

Consiliera lui Viktor Orban revine asupra deciziei de a demisiona

Zsuzsa Hegedűs face parte din cei mai vechi consilieri ai premierului ungar. Aceasta s-a arătat deranjată profund de discursul cu tentă rasistă pe care Viktor Orban l-a ținut în România, anunțându-și demisia.

La trei zile mai târziu, ea a revenit asupra deciziei. Totul după ce politicianul a explicat că discursul nu a fost rasist, ci doar interpretat greșit.

”Sunt mândră de tine! Poți conta pe ajutorul meu în viitor, ca și în ultimii douăzeci de ani”, a declarat Zsuzsa Hegedus.

Viktor Orban a revenit cu explicații, după ce mai mulți oficiali europeni i-au criticat afirmațiile rasiste.

„Uneori vorbesc într-un mod care poate fi înțeles greșit, dar i-am cerut cancelarului (Karl Nehammer – n.r.) să plaseze informația într-un context cultural”, a declarat Viktor Orban într-o conferință de presă organizată la Viena .

„În Ungaria, aceste expresii și fraze reprezintă un punct de vedere cultural, civilizațional”, a adăugat el.

Demisie după discursul lui Orban

Știre inițială: Zsuzsa Hegedűs, unul dintre cei mai vechi consilieri ai lui Orban, îl cunoaște pe prim-ministru din 2002 și a descris relațiile sale cu acesta ca fiind prietenoase. Cu toate acestea, în scrisoarea sa de demisie – publicată marți de publicația ungară hvg.hu – ea a declarat că a devenit din ce în ce mai incomodă cu „turnura iliberală” a lui Orban din ultimii ani.

Orban a făcut din retorica anti-migrație o parte esențială a platformei sale politice începând din 2015 și folosește frecvent un limbaj de extremă dreapta, dar discursul său de sâmbătă – în care s-a pronunțat împotriva „amestecului de rase” – a fost extrem chiar și după standardele sale.

În discurs, Orban a spus că amestecul între europeni este acceptabil, dar că europenii care se amestecă cu non-europeni creează oameni de „rasă mixtă”.

„Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim popoare de rasă mixtă”, a spus Orban. El a adăugat că țările în care acest lucru a fost considerat acceptabil „nu mai sunt națiuni”.

Hegedűs a declarat că l-a apărat de mult timp pe prim-ministru de acuzațiile de antisemitism, dar consideră că ultimul său discurs este de neacceptat.

„Regret sincer că o astfel de poziție rușinoasă m-a forțat să rup relația noastră”, a scris ea.

Biroul lui Orban a publicat răspunsul său către Hegedűs, în care a acceptat demisia acesteia, dar a negat că ar fi fost rasist.

„Nu poți fi serios când mă acuzi de rasism după douăzeci de ani de colaborare. Știți mai bine decât oricine că în Ungaria guvernul meu urmează o politică de toleranță zero atât în privința antisemitismului, cât și a rasismului”, a scris el.