Proteste la Budapesta. Ungurii ieșiți în stradă au blocat un pod de peste Dunăre

Proteste la Budapesta. Ungurii ieșiți în stradă au blocat un pod de peste Dunăre

Demonstranții au blocat un pod cheie peste Dunăre în Budapesta pentru a protesta împotriva unui proiect de lege privind impozitele pe care guvernul Ungariei intenționează să îl adopte în grabă, în ciuda promisiunii de a pune capăt practicii sale de schimbări legislative rapide.

Ungurii au ieșit în stradă

Sute de persoane au blocat podul Margit în timp ce parlamentul discuta proiectul de lege care îi va împiedica pe mulți contribuabili să folosească un sistem accelerat, despre care guvernul spune că a fost folosit în mod abuziv de companii, epuizând visteria statului în timp ce nevoile de cheltuieli cresc.

Guvernul a declarat că își propune să aprobe proiectul de lege marți, la o zi după ce a fost prezentat adunării, după cum indică o propunere a vicepremierului Zsolt Semjen pe site-ul parlamentului.

Procesul de aprobare rapidă sfidează o promisiune făcută de administrația premierului Viktor Orban în fața UE de a nu mai aproba rapid legile, o practică pe care partidele de opoziție spun că guvernul o urmează pentru a evita dezbaterea modificărilor pe care le-a impus asupra tuturor aspectelor vieții din Ungaria.

Angajamentul a fost una dintre cele patru cereri făcute de executivul Uniunii Europene care făceau parte dintr-un acord de deblocare a unor fonduri de dezvoltare de miliarde de euro pe care blocul comunitar le-a ținut la rece din cauza îngrijorărilor legate de slăbiciunea statului de drept și de corupția galopantă.

Poliția a reținut un protestatar, iar organizatorii au cerut participanților să acționeze pe propria răspundere, întrucât mitingul nu a fost înregistrat la poliție.

Trafic blocat de 1.000 de manifestanți

Aproximativ 1.000 de manifestanți au blocat marți un pod din centrul Budapestei, în timp ce parlamentul a dezbătut o moțiune a guvernului premierului ungar Viktor Orban care ar crește rata de impozitare pentru sute de mii de firme mici.

Protestatarii s-au adunat inițial într-o piață principală din fața parlamentului înainte de a mărșălui spre un pod din apropiere, peste Dunăre, blocând traficul în ambele direcții între cele două părți ale Budapestei, pe fondul unei prezențe intense a poliției.