Ungaria a declanșat stare de urgență. Decizia lui Orban, luată imediat după ce miniștrii au depus jurământul

Ungaria a declanșat stare de urgență. Decizia lui Orban, luată imediat după ce miniștrii au depus jurământul

Viktor Orbán a decis să declanșeze stare de urgență în Ungaria. Decizia a fost luată la scurt timp după ce miniștrii noului guvern ungar au depus jurământul.

Stare de urgență în Ungaria. Decizia luată de Viktor Orban

Șeful Executivului a motivat decizia prin ”situația de război” din Ucraina care aduce efecte economice dezastruoase. Viktor Orban a spus că Executivul avea nevoie de cadru legal pentru a putea interveni cu facilitatea în actualul context de război.

„Războiul a fost o amenințare constantă pentru țară, iar sancțiunile de la Bruxelles au dus la o imensă tulburare economică și creșteri drastice ale prețurilor”, a comentat Viktor Orbán, adăugând faptul că oamenii se află în pragul unei crize economice. Acesta a mai spus că Ungaria trebuie să rămână neimplicată în război, să protejeze securitatea financiară a familiilor, ceea ce necesită spațiu de manevră, adică un cadru legal de acțiune, fiind necesară declanșarea Stării de Urgență.

La fel ca acel cadru legal, adoptat împotriva epidemiei, actuala Stare de Urgență va permite guvernului maghiar „să răspundă imediat și să protejeze țara și cetățenii prin toate mijloacele posibile”, a spus premierul.

Totodată, șefa statului, Novák Katalin, a anunțat pe rețelele de socializare, că a semnat amendamentul la Legea fundamentală votat de Parlament. Acest document legislativ va permite luarea rapidă a deciziilor guvernamentale în timp ce în țara vecină se desfășoară un război.

„Amendamentul extinde posibilitatea aplicării situațiilor de urgență în caz de conflict armat, situație de război sau dezastru umanitar într-o țară vecină. Răspunsurile Ungariei la pandemie au confirmat, de asemenea, că, în cazul unei crize neașteptate, sunt necesare decizii și acțiuni rapide și decisive. Poporul maghiar dorește să trăiască în siguranță, iar acest lucru trebuie să îl asigure liderii țării. Guvernului i se oferă posibilitatea – doar în contextul Stării de Urgență – de a lua decizii importante atunci când intervine o situație de urgență. Parlamentul va funcționa în mod constant chiar și în perioade de criză, iar Guvernul va avea responsabilitatea calificată de a acționa în conformitate prevederile legale în cazul stării de urgență. Ungaria își dorește pace, de aceea eu personal lucrez pentru ca efectele războiului să afecteze cât mai puțin posibil viața de zi cu zi a familiilor maghiare!”, a anunțat Novák Katalin.

Citește și:
Etichete: