Nereguli în penitenciarele din România. Consiliul Europei a găsit cazuri de tortură în închisori

Nereguli în penitenciarele din România. Consiliul Europei a găsit cazuri de tortură în închisori

În cursul zilei de joi, Comitetul pentru Prevenirea Torturii și a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante (CPT) a solicitat autorităților din România să rezolve deficiențele grave, după ce au demonstrat că celulele sunt dărăpănate, iar saltelele și lenjeria sunt uzate și cu ploșnițe.

Ce nereguli a descoperit Consiliul Europei în penitenciarele din România

Raportul a fost realizat după vizita în România din perioada 10-21 mai 2021, care s-a axat pe tratamentul persoanelor private de libertate în penitenciare și unități de poliție. Astfel că CPT îndeamnă autoritățile să ia măsuri urgente în mai multe domenii, precum îmbunătățirea condițiilor de viață, oferirea de activități motivante pentru deținuți pentru a-i ajuta să se pregătească pentru reintegrarea în societate, creșterea numărului de personal din penitenciare, dar și asigurarea faptului că serviciile de sănătate răspund nevoilor deținuților.

Tot raportul CPT a mai spus și că supraaglomerarea închisorilor continuă să fie o problemă gravă, afectând nu numai condițiile de trai, dar și desfășurarea activităților, asistența medicală și rata violenței.

Două dintre instituțiile vizitate sunt penitenciarele Craiova și Mărgineni, care funcționau la peste 150% din capacitatea lor. În plus, condițiile materiale erau precare în toate închisorile vizitate, prin faptul că celulele erau dărăpănate și lipsite de mobilier, iar saltelele și lenjeria de pat erau uzate și infestate cu ploșnițe.

„Acesta a fost cazul în special la închisoarea Giurgiu, unde au fost primite acuzații că mai multe persoane au fost supuse în mod repetat la bătăi pe tălpile picioarelor, o metodă de tortură cunoscută sub numele de „falaka”. CPT își reiterează îngrijorările foarte serioase cu privire la lipsa de înregistrare și raportare a leziunilor constatate de către serviciul de sănătate și la absența unor investigații eficiente în cazul acuzațiilor de rele tratamente în închisoare.

În general, mai sunt multe de făcut pentru a îmbunătăți calitatea asistenței medicale oferite deținuților. Printre priorități se numără creșterea nivelului de personal, dotarea tuturor închisorilor cu echipamente medicale de bază și de urgență, asigurarea confidențialității medicale, îmbunătățirea înregistrării leziunilor și adoptarea unei strategii cuprinzătoare de sprijinire a persoanelor cu probleme legate de droguri.

În mod similar, trebuie îmbunătățită îngrijirea sănătății mintale în închisori. Situația din penitenciarele Craiova și Mărgineni era deosebit de nefavorabilă pentru persoanele cu tulburări psihiatrice. Raportul subliniază că nivelul de personal din închisorile vizitate ar trebui să fie crescut de urgență.

În acest context, CPT pune din nou sub semnul întrebării prezența și modul de operare al grupurilor de intervenție mascate în cadrul unităților care dețin dețin deținuți în regim de maximă securitate. Aceste grupuri ar trebui să fie desființate, în timp ce personalul unităților de maximă securitate ar trebui mărit și ar trebui să se adopte o abordare dinamică a securității”, arată Consiliul Europei într-un comunicat.

În privința agențiile de aplicare a legii, raportul indică faptul că aproape toate persoanele cu care delegația CPT s-a întâlnit au declarat că au fost tratate bine de către poliție, însă delegația a primit câteva acuzații de rele tratamente fizice din partea ofițerilor de poliție.

Citește și: