14 aug. 2020 | 17:05

Ce experiment bizar vor specialiștii să facă pe deținuții eliberați

ACTUALITATE
Ce experiment bizar vor specialiștii să facă pe deținuții eliberați

O echipă de informaticieni are un plan bine intenționat, dar dificil, de a reduce recidivismul. Acest lucru implică monitorizarea constantă a acestora în timp ce își trăiesc viața în libertate.

Ideea principală este acordarea deținuților eliberați, care ar participa în mod voluntar la acest experiment, smartphone-uri și purtătoare biometrice, pentru a-și monitoriza datele biologice, fotografiile realizate și informațiile despre locația lor.

Toate acestea în speranța de a antrena inteligența artificială pentru a identifica tiparele legate de regresii în comportamentul infracțional. Informațiile care ajută la menținerea oamenilor departe de închisoare ar putea fi, desigur, utile, însă modul în care acest program ar acumula aceste idei este ușor neetic.

Oamenii de știință de la Universitatea Purdue menționează că algoritmul AI pe care l-au creat ar analiza datele în grupuri, mai degrabă decât în ​​timp real.

Studiul ar împărți voluntarii în două grupuri. Primul, cu membri dintr-o populație deja vulnerabilă, n-ar ști că e monitorizat. Asta pune sub semnul întrebării participarea oamenilor. Al doilea grup ar fi probabil cel mai bun comportament. Membrii acestuia ar ști că oamenii de știință le urmăresc fiecare mișcare. Dar asta pune în discuție integritatea acestor date, colectate în acest mod particular.

„Scopul studiului este de a identifica oportunitățile de intervenție timpurie pentru a ajuta mai bine acei indivizi să se integreze cu succes în societatea generală”, a spus omul de informatică al Universității Purdue, Marcus Rogers, în comunicat.

Dar, din nou, de câte ori trebuie să oferim soluții tehnologice (supraveghere AI) la probleme de societate (recidivă criminală), înainte să ne dăm seama că problemele noastre ar putea fi prea mari pentru a le rezolva unui simplu algoritm?

E posibil ca astfel de experimente, cu colectare de date pe scară mare, să ofere informații. Și, într-o formă sau alta, e posibil să mai vedem astfel de experimente în următorul deceniu.