NASA pregătește lansarea rachetei cu care trimite din nou oameni pe Lună: care e planul programului Artemis

NASA pregătește lansarea rachetei cu care trimite din nou oameni pe Lună: care e planul programului Artemis

Programul Artemis al NASA va marca prima dată când Statele Unite au călătorit pe Lună în ultimii 50 de ani.

Racheta NASA a ajuns la rampa de lansare miercuri, înainte de zborul său de debut ce se va întâmpla în mai puțin de două săptămâni.

Racheta de 98 de metri s-a mișcat cu mai puțin de 1,6 km/h și a fost nevoie de aproape zece ore pentru ca racheta masivă să facă călătoria de 4 mile până la platformă, scrie Aljazeera.

În vârful rachetei fabricate de Boeing se află capsula de astronauți Orion a NASA, construită de Lockheed Martin Corp LMT.N. Este concepută pentru a se separa de rachetă, pentru a transporta oamenii către Lună și pentru a se întâlni cu o navă spațială separată care va duce astronauții pe suprafața lunii.

NASA are planuri mărețe

NASA vizează o decolare pe 29 august pentru zborul de testare lunar. Nimeni nu va fi în interiorul capsulei echipajului, doar trei manechine – manechine de testare pline cu senzori pentru a măsura radiațiile și vibrațiile. Capsula va zbura în jurul Lunii pe o orbită îndepărtată timp de câteva săptămâni, înainte de a se întoarce în Pacific. Întregul zbor ar trebui să dureze șase săptămâni.

Acest zbor este prima etapă din programul Artemis al NASA. Agenția spațială urmărește un zbor pe orbită lunară cu astronauți în doi ani și o aterizare pe Lună a unui echipaj uman în 2025. Acest lucru se produce mult mai târziu decât a anticipat NASA inițial, când a stabilit programul, în urmă cu mai bine de un deceniu, deoarece flota de navete spațiale s-a retras. Anii de întârzieri au adăugat miliarde de dolari la costul operațiunii.

Noua rachetă lunară SLS a NASA, prescurtarea de la Space Launch System, este cu 12 metri mai scurtă decât rachetele Saturn V utilizate în timpul programului lunar Apollo, cu o jumătate de secol în urmă. Dar este mai puternică, folosind booster-uri duble, similare cu cele folosite pentru navetele spațiale.

„Când te uiți la rachetă, pare aproape retro. Se pare că ne uităm înapoi către Saturn V”, a spus administratorul NASA Bill Nelson. „Dar sunt o rachetă și o navă spațială complet diferite, noi, extrem de sofisticate”.

Douăzeci și patru de astronauți au zburat pe Lună în timpul Apollo, iar 12 dintre ei au aterizat pe ea din 1969 până în 1972. Agenția spațială vrea o echipă mai diversă și un efort mai susținut în programul Artemis, numită după sora geamănă mitologică a lui Apollo.

NASA a declarat că programul său Artemis va pune prima femeie și prima persoană de culoare pe Lună.