Motivul pentru care Joe Biden a refuzat invitația lui Zelenski la Kiev. Ce a spus liderul american

Motivul pentru care Joe Biden a refuzat invitația lui Zelenski la Kiev. Ce a spus liderul american

Președintele american, Joe Biden, nu are planuri să viziteze în curând Ucraina, din motive de securitate. Anunțul a venit la scurt timp după ce omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că este încrezător că Biden va ajunge la Kiev. „Cred că o va face. Însă este decizia sa. (…) Dar mă gândesc că el este liderul SUA şi de aceea ar trebui să vină să vadă“, a spus președintele ucrainean.

Biden refuză invitația lui Zelenski de a vizita Ucraina

Președintele SUA, Joe Biden, nu intenționează să viziteze în viitorul apropiat Ucraina, în pofida dorinței exprimate în acest sens de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a indicat Casa Albă, potrivit AFP.

„Nu este prevăzut ca preşedintele să meargă acolo, permiteţi-mi să repet“, a declarat purtătoarea de cuvânt a executivului american, Jen Psaki, într-o conferință de presă.

În ultimele săptămâni, mai mulţi lideri europeni, printre care și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au vizitat Ucraina în semn de solidaritate.

Guvernul american are, de asemenea, în vedere să trimită un oficial de rang înalt la Kiev, dar Casa Albă a exclus, momentan, o deplasare cu risc ridicat a preşedintelui, din motive de securitate. Potențialii candidați pentru această vizită sunt secretarul de stat, Antony Blinken, şi secretarul Apărării, Austin Lloyd.

„Dacă cineva ar merge acolo, nu am spune asta de aici“, a punctat Jen Psaki.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a confirmat, pe de altă parte, că SUA speră să-şi redeschidă ambasada la Kiev în curând, fără a preciza însă vreun calendar.

„Acesta este cu siguranţă scopul nostru. Evident, este important să avem o prezenţă diplomatică acolo“, a declarat Psaki.

Citește și: SUA plănuiesc să trimită la Kiev un oficial, în semn de solidaritate. Ce nume mari sunt luate în calcul

Ucraina nu va renunța la teritorii pentru a pune capăt războiului

Zelenski și-a exprimat duminică, în cadrul unui interviu pentru CNN, dorinţa ca Joe Biden să vină în Ucraina.

„Cred că va veni“, „dar decizia îi revine: Desigur, depinde de situaţia de securitate“, a spus el. „Dar cred că el este liderul Statelor Unite şi pentru asta ar trebui să vină să vadă“, a continuat şeful statului ucrainean.

Președintele ucrainean a mai afirmat, de asemenea, că nu va renunţa la teritorii pentru a pune capăt războiului.

„Este foarte important pentru noi să ne menţinem pe poziţii, să nu le permitem“, a spus Zelenski.

Aproximativ 40.000 de soldați ucraineni luptă în regiunea Donbas.

„Nu am încredere în armata rusă şi în conducătorii ruşilor. Faptul că au părăsit Kievul, că au fugit din Cernihiv nu înseamnă că dacă vor putea captura Donbas nu vor veni către Kiev“, a declarat el.

 

Citește și: