Minele descoperite în Marea Neagră, în apele Turciei și României, aparțin Rusiei

Minele descoperite în Marea Neagră, în apele Turciei și României, aparțin Rusiei

Rusia încearcă să discrediteze Ucraina în ochii partenerilor săi internaționali prin exploatarea Mării Negre. Declarația susține că forțele navale ale Federației Ruse desfășoară activități ilegale în Marea Neagră încă de la începutul războiului împotriva Ucrainei.

Rusia deține minele găsite în Marea Neagră

„Pe lângă capturarea și distrugerea navelor maritime civile și bombardarea Ucrainei din mare, Rusia a inventat o nouă metodă de piraterie, care este utilizarea minelor marine ca muniție în derivă necontrolată”, se arată în comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe notează că pe baza rezultatelor exercițiului de identificare s-a stabilit că este vorba de mine marine care nu fuseseră înregistrate la Forțele Navale ale Forțelor Armate ale Ucrainei de la începutul anului 2022.

„Aceste mine au fost confiscate de forțele armate ruse în 2014, în timpul invaziei militare ruse și ocupării temporare a orașului ucrainean Sevastopol. Prin urmare, Rusia, prin utilizarea minelor navale din depozitele militare confiscate în 2014, recurge în mod deliberat la provocare și discreditarea Ucrainei în ochii partenerilor internaţionali”, a afirmat Ministerul de Externe.

Ministerul a subliniat că „folosirea deliberată de către Rusia a minelor marine aflate în derivă le transformă în arme de acțiune fără discriminare, care amenință în primul rând transportul maritim nemilitar și viața umană pe mare în apele nu numai ale Mării Negre și ale Mării ​ Azov, dar și strâmtoarea Kerci și a Mării Negre”.

Ministerul Afacerilor Externe notează că Ucraina a notificat deja Organizația Maritimă Internațională despre utilizarea de către Rusia a minelor aflate în derivă în Marea Neagră.

La 26 martie, autoritățile turce au închis trecerea prin Bosfor din cauza unui raport de mine. Această mină ar fi fost una dintre cele folosite de Rusia pentru a exploata Marea Neagră. Călătorii de mine l-au neutralizat și navigația prin strâmtoare a fost restabilită. Ulterior, în largul coastei României a fost găsită o mină.

Anterior, Rusia a minat zonele Mării Negre în apropierea Ucrainei și a răspândit informații prin intermediul agențiilor guvernamentale că aceste mine ar putea ajunge în Bosfor. Surse ruse au raportat amplasarea a 420 de mine.

Ucraina insistă să pedepsească Rusia pentru folosirea minelor în Marea Neagră

Acest lucru este subliniat în declarația Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, transmite Ukrinform. Ministerul subliniază că de la începutul războiului de agresivitate pe scară largă împotriva Ucrainei, Rusia a intensificat activitățile ilegale ale forțelor sale navale în Marea Neagră.

„Pe lângă capturarea și distrugerea navelor civile, bombardarea teritoriului Ucrainei din mare, Rusia a inventat o nouă metodă de piraterie, care este utilizarea minelor marine ca muniție necontrolată în derivă. Astfel de mine în derivă au fost descoperite în largul coastei Turciei și România în perioada 26-28 martie 2022”, a precizat Ministerul.

În timpul inspecției, s-a stabilit că acele mine marine nu au fost înregistrate la Forțele Navale ale Forțelor Armate ale Ucrainei de la începutul anului 2022.

„Acele mine au fost confiscate de forțele armate ruse în 2014, în timpul invaziei militare și ocupării temporare a orașului ucrainean Sevastopol. Drept urmare, Rusia, folosind minele maritime confiscate din depozitele militare în 2014, provoacă și discreditează în mod deliberat Ucraina în fața parteneri internaționali”, se arată în comunicat.

Responsabilitatea pentru utilizarea minelor aflate în derivă, precum și pentru consecințele imprevizibile, revine exclusiv Federației Ruse și marinei acesteia, a subliniat Ministerul de Externe al Ucrainei.

„Ucraina insistă să aducă Rusia la răspundere internațională pentru acțiunile ilegale din Marea Neagră, crime de război și, în special, folosirea minelor marine ca arme nediscriminatorii care sunt răspândite în mod necontrolat în Marea Neagră”, a declarat Ministerul de Externe.

În conformitate cu obligațiile sale internaționale, Ucraina a notificat Organizația Maritimă Internațională a Rusiei utilizarea de mine în derivă în Marea Neagră, inclusiv în cadrul unei sesiuni extraordinare a Consiliului OMI și a Comitetului juridic, precum și prin intermediul NAVTEX.

Citește și: