Mercenar din armata privată a lui Putin a fost capturat. Ce le-a spus la interogatoriu ucrainenilor

Mercenar din armata privată a lui Putin a fost capturat. Ce le-a spus la interogatoriu ucrainenilor

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reușit să captureze, vineri, un mercenar din armata privată a lui Putin. Militarul rus se afla într-o misiune de recunoaștere în apropiere de satul Novoukrainka atunci când ofițerii SBU l-au capturat și l-au luat pentru a-l supune la un interogatoriu. Aceștia au constatat cu uimire care este misiunea generală a soldaților ruși în Ucraina.

Dezvăluirile făcute de un mercenar din armata privată a lui Putin

Ofițerii din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei au reușit să captureze un mercenar din armata privată a lui Putin, cunoscută drept gruparea Wagner. Acesta se afla în recunoaștere în apropiere de Novoukrainka atunci când a fost prins și dus la interogatoriu. Mercenarul Dmitro Pustovetov a recunoscut că a trecut granița cu Ucraina pe data de 24 februarie, la debutul ofensivei ruse. El și restul grupului de soldați au petrecut două nopți lângă Melitopol pentru ca apoi să se mute la Donețk.

Unitatea sa ar fi trebuit să ia legătura cu Divizia rusească 150 și să mărșăluiască împreună către Herson. Convoiul de militari s-a oprit în drumul său în apropiere de satul Cernihivka din regiunea Zaporojie. Lui Pustovetov i s-a dat sarcina de a merge în recunoaștere, moment în care mercenarul grupului Wagner a fost luat prizonier de militarii din SBU, potrivit Ukrainska Pravda. El a fost supus unui interogatoriu, ocazie cu care armata ucraineană a aflat informații uluitoare.

Ce a declarat la interogatoriu soldatul grupului Wagner

Mercenarul a precizat că șefii armatei ruse au transmis soldaților că „civilii îi vor întâmpina cu zâmbetul pe buze și că sarcina lor este să elibereze oamenii de naziști”. De asemenea, Dmitri Pustovetov a menționat că deocamdată nu a văzut „ucraineni fericiți” în urma invaziei forțelor ruse și nu a dat de niciun nazist, fapt confirmat de la debutul războiului și de alți prizonieri ruși.

Membrii Serviciului de Securitate al Ucrainei au menționat că soldatul rus s-a lăudat cu experiența sa în luptă, având la activ operațiuni de succes în Siria și Donbass, în 2014-2015. Dmitri Pustovetov s-a născut în 1984 și este un antreprenor militar al Regimentului 70 de pușcași din Republica Cecenă, activând în trecut ca și comandant militar al grupului Wagner, în Siria.

„Cu toate acestea, Ucraina în 2022 este o țară complet diferită, iar armata noastră este capabilă să distrugă chiar și cei mai profesionişti ocupanţi”, au transmis reprezentanții SBU.

Ce reprezintă grupul Wagner, celebra armată privată a lui Putin

Mercenarii din grupul Wagner au devenit un subiect important de discuție în contextul războiului din Ucraina. Armata privată a lui Vladimir Putin ar fi desfășurată pe teritoriul ucrainean, având misiunea, spun unele surse internaționale, de a-l elimina pe președintele Volodimir Zelenski. Această grupare de militari este renumită pentru implicarea în mai multe conflicte precum cele din Ucraina, Siria și Africa.

În plus, grupul Wagner este considerat cea mai mare companie militară privată din lume. Armata de mercenari a lui Vladimir Putin a apărut în Rusia după războiul din Afganistan, în urma pierderilor mari ale Armatei Roșii. Pentru că familiile rușilor au fost afectate de pierderea fiilor și soților în război, această armată privată avea avantajul că pierderile umane nu erau raportate în statisticile oficiale.

Primele idei despre înființarea unei astfel de forțe militare private datează din 2012, când președintele Vladimir Putin considera că aceasta „este un instrument pentru realizarea intereselor naţionale fără implicarea directă a statului”. Dmitri Utkin reprezintă fondatorul și comandantul militar al grupului Wagner, un fost ofițer rus de informații militare (GRU), al cărui nume de cod era „Wagner”.

Chiar dacă, în mod oficial, grupul Wagner nu există, se crede că aproximativ 10.000 de oameni ar fi avut măcar un contract cu Wagner de la debutul grupului în luptele alături de separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei, în 2014.