21 iul. 2022 | 20:04

Ce urmează în Italia după demisia lui Mario Draghi. Președintele țării tocmai a decis

ULTIMA ORĂ
Ce urmează în Italia după demisia lui Mario Draghi. Președintele țării tocmai a decis

Premierul Mario Draghi se află sub o presiune din ce în ce mai mare pentru a reveni asupra promisiunii sale de a demisiona chiar în această săptămână și pentru a evita aruncarea Italiei în haos, în timp ce semnele de alarmă economice se întețesc.

Mario Draghi a demisionat

Update 21 iulie, ora 19.58. Italia urmează să organizeze alegeri anticipative în această toamnă, după ce președintele Sergio Mattarella a dizolvat oficial parlamentul, joi după-amiază. Decizia a venit în urma demisiei premierului Mario Draghi, ca urmare a boicotării votului de încredere a aliaților cheie din coaliția de dreapta. Draghi, economist și fost președinte al Băncii Centrale Europene, va rămâne la conducerea unui guvern interimar.

Alegerile, care urmează să aibă loc în data de 25 septembrie, vor fi al doilea scrutin din Italia în ultimii patru ani.

„Guvernul și-a depus demisia […] Le-am mulțumit lui Mario Draghi și miniștrilor pentru angajamentul lor în aceste 18 luni”, a spus Mattarella.

Guvernul interimar al lui Draghi a decis data alegerilor la scurt timp după declarația președintelui, stabilind pentru ultima duminică din septembrie.

Update 21 iulie, ora 11.30. Mario Draghi merge către Palatul Quirinale, la președintele Sergio Mattarella, pentru a își înainta demisia. Decizia vine după dezbaterea și votul de ieri, din Senat, unde și-a reiterat demisia sa și a guvernului pe care îl conduce.

Anunțul a fost făcut de secretarul general al Președinției Republicii, Ugo Zampetti.

Totuși, Mario Draghi va trebuie să rămână în funcție până la numirea unui nou guvern.

Update 20 iulie, ora 23.13. Premierul italian Mario Draghi nu a putut obţine aprobarea generală pe care o dorea în Senat, ceea ce înseamnă că oficialul și-ar putea prezenta din nou demisia preşedintelui. Deși Draghi a câştigat, miercuri seară, în parlamentul de la Roma cu 95 de voturi favorabile, cele trei mari partide – Forza Italia, Liga și Mişcarea 5 Stele (M5S) – nu au participat la vot. După acest rezultat nesatisfăcător se aşteaptă ca Draghi să-şi confirme demisia preşedintelui Sergio Mattarella, pentru a doua în decurs de o săptămână, după ce acesta refuzase să i-o accepte săptămâna trecută.

Update 20 iulie, ora 15.10. Mario Draghi a explicat în Parlament motivele demisiei sale. El a cerut parlamentului sprijin deplin pentru a continua guvernarea și un nou pact de coaliție care să susțină guvernul său și reformele pe care le are în plan.

Draghi a declarat că apelul său reflectă cele venite din partea multor sectoare ale societății italiene, inclusiv a mii de primari.

Singura cale, dacă vrem să rămânem împreună, este să reconstruim acest pact, cu curaj, altruism și credibilitate. Italienii, mai presus de toate, o cer.

Fostul șef al Băncii Centrale Europene (BCE) se va adresa legislatorilor pe 20 iulie, când își va declara intenția fie de a mai încerca o dată coaliția sa fracționată, fie de a părăsi guvernul. Până în prezent, el este încă hotărât să demisioneze, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

Matteo Renzi, șeful partidului de coaliție Italia Viva și fost prim-ministru, a lansat la sfârșitul săptămânii o petiție pentru ca Draghi să rămână, care a obținut peste 70.000 de susținători în câteva ore. Lobby-uri de afaceri și administrații locale s-au alăturat apelului pentru ca premierul să rămână.

Draghi mai are la dispoziție trei zile pentru a schimba cursul și a decide să rămână, lucru pe care a indicat că l-ar face doar dacă are sprijinul alianței sale. O eventuală demisie ar arunca țara în criză în momentul în care Europa se pregătește pentru o recesiune, italienii se confruntă cu o inflație în creștere, iar legislatorii trebuie să adopte reforme pentru a debloca un ajutor de 200 de miliarde de euro din partea UE.

Obligațiunile italiene au redus scăderile din deschidere, lăsând randamentele pe 10 ani cu șapte puncte de bază mai sus, la 3,35%. În condițiile în care obligațiunile germane au crescut cu doar două puncte de bază, diferența dintre cele două, un indicator important al riscului în regiune, a crescut cu șase puncte de bază, ajungând la 220 de puncte de bază, cea mai mare valoare din ultima lună.

Problemele premierului au atins un punct culminant săptămâna trecută, când partenerul de coaliție, Mișcarea Cinci Stele, condusă de Giuseppe Conte, s-a abținut efectiv la un vot de încredere în Senat.

Tensiuni pe scena politică din Italia

Tensiunile au crescut, Conte, un fost prim-ministru, criticând răspunsul lui Draghi la criza economică și opunându-se poziției guvernului în ceea ce privește trimiterea de arme către Ucraina. Partidul Cinci Stele s-a divizat luna trecută, când membrii nu au reușit să cadă de acord asupra sprijinului pe care să îl acorde Kievului.

Draghi ar lua în considerare continuarea mandatului de prim-ministru dacă toate grupurile din alianță, inclusiv Cinci Stele, i-ar susține inițiativele, a declarat una dintre persoane, care a cerut să nu fie identificată deoarece deliberările sunt private. Până acum, în public, Conte nu a arătat nicio mișcare în direcția reconcilierii.

La sfârșitul săptămânii, Conte a aruncat vina pentru impasul în care se află direct pe Draghi, spunând că premierul a oferit doar „răspunsuri generice” la solicitările Cinci Stele pentru mai multe cheltuieli sociale. Fără planuri concrete pentru a aborda aceste probleme, „nu vom putea să ne asumăm nicio responsabilitate guvernamentală”, a spus acesta.

Sprijinul din partea altor partide de la guvernare, cum ar fi Liga lui Matteo Salvini, ar putea, de asemenea, să se clatine – acesta a amenințat deja că va părăsi alianța. Galvanizat de perspectiva unor noi alegeri care ar avantaja partidele de centru-dreapta, Salvini ar putea fi tentat să se alăture unei noi coaliții.

Pe baza sondajelor actuale, o alianță de centru-dreapta condusă de Frații Italiei a Giorgiei Meloni ar câștiga dacă membrii săi rămân uniți.